Букет, який нам не потрібен: 5 типів нарцисів та як їх розпізнати

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Нарциси — це не лише красиві квіти, а й надмірно закохані люди, мати справу з якими вкрай складно. Не так просто й розібратися з тим, як визначити і які бувають нарциси. Люди, наприклад, часто плутають самовпевненість із нарцисизмом. Редакція Хочу розповідає, що таке нарцисизм, хто такий нарцис і які типи нарцисів бувають.

Хто такий нарцис і як визначити, що перед вами саме така людина?

Людині без диплома у галузі психічного здоров'я важко напевно визначити нарциса. Тож видання goodhousekeeping.com звернулося до кількох психологів, які перерахували ознаки нарцисизму, пояснили, які види нарцисів розрізняє психологія. Знаючи це, можна захистити себе від впливу нарцисів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Хто такий нарцис?

Згідно з Діагностичним та статистичним керівництвом з психічних розладів (DSM-5) , людина вважається нарцисом, якщо має як мінімум п'ять із цих ознак:

  • Грандіозне почуття власної ваги (наприклад, перебільшення досягнень)

  • Заклопотаність фантазіями про успіх, владу, блиск, красу або досконале кохання.

  • Думки про свою "особливість". Наприклад, нарциси можуть вважати, що їх можуть зрозуміти лише інші особливі люди.

  • Вимога надмірного захоплення собою.

  • Почуття права, наприклад, необґрунтоване очікування на сприятливе звернення.

  • Експлуатація та використання інших для досягнення своїх цілей.

  • Відсутність співчуття та бажання ідентифікувати себе з потребами інших.

  • Заздрість. Нарцис може часто заздрити іншим або вважати, що заздрять йому.

  • Зарозуміла, гордовита поведінка і ставлення.

Типи нарцисів: психологія нараховує цілих п'ять

Букет, який нам не потрібен: 5 типів нарцисів та як їх розпізнати - фото №1

Існують два основні види нарцисів - явний та прихований. Але експерти виділяють також три неформальні категорії нарцисизму — злоякісний, комунальний та самовдоволений.

Явний (грандіозний нарцисизм)

Такі люди-нарциси зазвичай відповідають критеріям, які ми перерахували, через переконання, що укорінилися в їхній свідомості.

Хтось, хто є грандіозним нарцисом, буде обґрунтовано вважати, що він кращий за вас — кращий за своєю суттю,

— каже Паскаль Уолліш , доктор філософії, клінічний доцент кафедри психології та науки про дані в Нью-Йоркському університеті.

Прихований (уразливий) нарцисизм

Вразливий нарцисизм, хоча про нього не так багато говорять, насправді зустрічається частіше, ніж грандіозний нарцисизм. Він виникає через сильне почуття невпевненості в собі, яке може розвинутися після того, як переживання раннього дитинства змушують людину почуватися білою вороною.

Людина стає більш тривожною, злою, похмурою, скривдженою, жертовною, відчуває, що інші люди налаштовані проти неї, а також може бути ворожою, сумною і відчувати труднощі з нормальною життєдіяльністю. Ці люди часто дуже злі на світ і відчувають глибоко укорінений страх невдачі та ганьби,

— пояснює Рамані Дурвасула , доктор філософії, психолог та автор кількох книг.

Злоякісний нарцисизм

За словами Дурвасули, злоякісний нарцисизм більше відповідає так званому темному зошиту, де стикаються психопатія, нарцисизм, макіавелізм і садизм. Це більш маніпулятивна, експлуататорська, примусова, безсердечна, холодна та розважлива форма нарцисизму.

Комунальний нарцисизм

Такі нарциси займаються просоціальними справами, наприклад, волонтерством.

Вони хочуть, щоб на них дивилися майже як на героїчних рятівників, і вони роздратуються, якщо не отримають підтвердження своїх добрих справ. Оскільки вони роблять хороші речі, вони можуть здаватися співчутливими, але при індивідуальних зустрічах з людьми все ж таки можуть проявлятися всі нарцисичні моделі,

– пояснює Дурвасула.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Самовдоволений нарцисизм

Такі люди морально жорсткі, що засуджують і отримують визнання через зображення своєї "чесноти" — зазвичай через їхню крайню трудову етику або суворе дотримання правил, норм або моральних структур. Такі нарциси можуть бути дуже холодними, методичними та знецінювати інших. Наприклад, вони часто звинувачують людину, яка переживає невдалий досвід.

Раніше ми перерахували 8 червоних прапорців , які сигналізують, що з цим хлопцем вам не по дорозі. Нарцисизм можна віднести до типів чоловіків, яких варто триматися подалі.