Не можете розділити хатні справи у парі? Експерти діляться порадами, які збережуть стосунки

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Робота по дому може стати яблуком розбрату для багатьох пар. Хтось відчуває, що робить більше, ніж належить, комусь постійно доводиться "пиляти" свого партнера і просити виконувати прості завдання, наприклад, покласти речі у прання. Всі ці маленькі непорозуміння можуть накопичуватися та викликати образу. Але є кроки, які можна зробити, щоб справедливо збалансувати роботу по дому.

Як поділити домашні обов'язки у стосунках: поради експертів

Коли письменниця Саллі Говард готувала дослідження для своєї книги "На фінішній прямій: чому настав час прояснити ситуацію і вирішити, хто миє посуд", вона виявила, що 78% респондентів, які живуть з партнерами, стикаються з напругою у стосунках і через роботу з будинку, пише goodhousekeeping.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Наші домашні стосунки засновані на багатовікових гендерних ролях: чоловік - годувальник, а жінка - "янгол удома",

– пояснює Говард.

Не можете розділити хатні справи у парі? Експерти діляться порадами, які збережуть стосунки - фото №1

Хоча жінки в наш час будують успішну кар'єру, стереотипи щодо роботи вдома ще, на жаль, зберігаються.

Багатьох чоловіків виховували батьки, які не очікували, що вони робитимуть так багато по дому, так що це дуже глибоко вкорінена обумовленість,

— пояснює експертка зі стосунків  Сьюзан Куїлліам .

Жінок, навпаки, часто з юних років привчають дбати про себе та оцінювати чистоту – як себе, так і свого будинку – як міру самооцінки. На щастя, все змінюється.

Тим не менш, навіть у багатьох стосунках, де обов'язки по дому формально розділені порівну, жінки часто, як і раніше, непропорційно звалюють на себе емоційну працю.

Це організація домашнього господарства та догляд за дітьми, які часто лягають на плечі жінок,

– пояснює Говард.

До емоційної праці можна віднести організацію покупок, планування, запам'ятовування днів народження і навіть заміну мила, коли воно закінчується.

Створити баланс у домашніх обов'язках та уникнути роздратування через те, що один із партнерів робить більше для створення затишку можна. І ми розповімо як.

Не можете розділити хатні справи у парі? Експерти діляться порадами, які збережуть стосунки - фото №2

Розділяй і володарюй

Важливо сісти та по-справжньому розробити план дій. Виділіть час для розмови, щоб розібратися в проблемах і знайти рішення, щоб збалансувати домашні завдання. Наявність власних, чітко визначених окремих завдань і обов'язків може стати дійсно корисною відправною точкою для багатьох пар.

Ви можете почати з роздумів про те, що кожен з вас дійсно подобається робити, а потім рухатися далі. Можливо, ви відчуваєте задоволення від прання, в той час як ваш партнер воліє забиратися на кухні. Завжди корисно починати з позитиву,

— рекомендує Сьюзен Куїлліам.

Саллі Говард рекомендує уникати поділу завдань на традиційно жіночі та чоловічі. Адже "чоловічі" обов'язки на кшталт ремонту крана зазвичай мають випадковий характер, порівняно з щоденними та необхідними "жіночими" завданнями, такими як приготування їжі або прибирання.

Запишіть усе

Не можете розділити хатні справи у парі? Експерти діляться порадами, які збережуть стосунки - фото №3

І Куїліам, і Говард не радять використовувати списки справ та графіки, оскільки, за їхніми словами, це може посилити емоційну працю, яку виконує одна людина, а також може призвести до нарахування очок, що може дати більше підстав для суперечок. Але Куїлліам каже, що в процесі домовленостей записування рішень може навіть допомогти.

Ви можете повернутись до цього, щоб не забути. Але також не бійтеся пропонувати внести корективи з часом. Якщо завдання здається вам особливо стомлюючим або складним, спокійно запропонуйте переглянути його, а не таїть в собі обурення. Можливо, ви виявите, що ваш партнер буде радий знайти просте рішення, яке принесе користь вам обом,

— пропонує вона.

Слухати, розуміти та йти на компроміс

Не можете розділити хатні справи у парі? Експерти діляться порадами, які збережуть стосунки - фото №4

Куїліам радить з'ясувати, чи є певний час, коли ви обоє волієте виконувати роботу по дому.

Можливо, вам завжди подобається робити щось вранці, а вони вважають за краще виділяти час увечері. Поясніть свою точку зору, вислухайте їхню точку зору та приготуйтеся до переговорів та внесення деяких змін,

— радить експертка.

Зробіть це весело

Деякі пари можуть виявити, що поділ завдань на певні обов'язки для них не працює. Можливо, ви дійсно вважаєте за краще виконувати деякі завдання разом.

Куїліам радить знайти способи зробити домашні справи розвагою. Наприклад, можна включити улюблені пісні та потанцювати під час збирання.

Не судіть по собі

Не можете розділити хатні справи у парі? Експерти діляться порадами, які збережуть стосунки - фото №5

Один із поширених каменів спотикання в парах полягає в тому, що партнер може бути радий взяти на себе свою частку роботи по дому, але те, як він це робить, не відповідає стандартам другого партнера.

Наприклад, якщо вони завжди йдуть за покупками та повертаються з неправильними речами, можливо, ви захочете зробити шопінг одним зі своїх "справ",

— каже Куїлліам.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

І радить подумати, чи має значення те, як партнер миє підлогу, якщо в результаті стає чистим.

Раніше ми писали, чому жінки зустрічаються з чоловіками, в яких вони не закохані. На це може бути щонайменше 10 причин.