Сумуєте за колишніми стосунками: психологи пояснили, чому так відбувається

Ми та чоловіки
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

чму люди сумують за колишніми
Фото: unsplash.com

Ви зустрічаєтеся з кимось новим, чудовим та хорошим, але думки про колишнього не дають вам спокою?

Як би ви не намагалися рухатися далі, спогади про цю людину продовжують спливати? І якщо ви не знаєте, що це може означати, ми тут, щоб дати відповідь.

Чому нас тягне до колишніх: пояснюють експерти

Думати про колишнього, навіть коли ви перебуваєте в інших стосунках, — це досить часте явище, пише видання huffpost.com.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому ми думаємо про колишніх

Так, за словами психотерапевтки Ніколь Сондерс, кожні стосунки впливають на нас і ми несемо ці зміни з собою, навіть коли рухаємося вперед у житті та стосунках.

Цілком нормально, що наш теперішній досвід викликає спогади про минуле. Наприклад, якщо ваш теперішній партнер любить снідати в ліжку, і це був ритуал, який ви мали з вашим колишнім, ці спогади, природно, спливуть на поверхню,
— пояснює вона.

Крім того, колишній — це людина, яка була або є важливою для вас. Тож цілком зрозуміло, що ви все ще можете думати про нього. За словами експертки зі стосунків Джесс О'Рейлі, бажання турбуватися про колись близьку людину не обов'язково зникає, коли стосунки закінчуються, розвиваються або переходять у новий формат.

І ще нюанс — через когнітивне упередження, яке називається "рожевою ретроспекцією", ми схильні згадувати минулі стосунки в більш сприятливому світлі, ніж все було насправді.

Багато хто вважає, що не можна бути по-справжньому щасливим у нових стосунках, якщо повністю не відпустити попередні, 
— каже терапевт Хуан Ольмедо. 

Але в реальності все не так просто. Адже не кожні стосунки закінчуються екологічно. Тож ми часто починаємо щось нове, розбираючись з деякими залишками з минулого.

Тож, якщо ви багато думаєте про колишнього партнера, це може означати, що у вас ще залишилися якісь почуття до нього. Але Ольмедо радить поміркувати, чого саме не вистачає. Важливо витратити деякий час, щоб з'ясувати природу почуттів і зрозуміти, чи можете ви самостійно їх пережити. Якщо ви відчуваєте, що більше зациклені на тому, як все закінчилося, можливо, вам просто потрібно більше часу, щоб обміркувати стосунки або їх розірвати.

А якщо ви часто думаєте про свого колишнього, але не маєте бажання знову зустрічатися, ці спогади, швидше за все, символічні і відображають те, що ви дізналися про себе, каже Сондерс.

Як боротися з постійними думками про колишнього

Намагатися забути колишнього, просто ігноруючи свої почуття, — не найкращий спосіб, і це може навіть призвести до зворотного результату.

Новий партнер може хотіти, щоб ви перестали думати про колишнього, але це несправедливо і нереально просити вас контролювати свої думки. Насправді, чим більше ви намагаєтеся прогнати думку, тим більша ймовірність, що вона знову з'явиться,
— каже О'Рейлі.

Дайте собі час і простір, щоб пережити втрату стосунків, якщо вам це потрібно. А якщо ви помітили, що ідеалізуєте свого колишнього, можливо, вам буде корисно поглянути на нього і на ваші стосунки через більш об'єктивну призму. Вам не потрібно зациклюватися на негативі, а просто переосмислити ідеалізації в більш реалістичні думки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також може бути корисно змінити звички в соціальних мережах, якщо вони стосуються колишніх. Не обов'язково видаляти або блокувати їх, достатньо встановити обмеження на частоту взаємодії - особливо, якщо ви відчуваєте, що прокручуєте сторінки, як детектив.

Раніше ми публікували 35 фраз для тих, хто хоче повернути колишніх. І, звичайно, ми ні на що не натякаємо.