Не робіть цього ніколи! Як токсичні батьки псують життя власним дітям

Сімейне життя
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

У різних сім'ях підхід до виховання кардинально різний. Одні вважають за краще спілкуватися з дитиною, як з другом, інші виховують у строгості, а є і такі, які контролюють кожен крок дитини. Але всі бажають лише найкращого.

Вибираючи супутника по життю, зазвичай, ми спираємося на модель своєї сім'ї.  Але не завжди батьки є прикладом своїм дітям. І деякі помилки можуть обійтися надто дорого у майбутньому, розповідає  otozh .

13 головних помилок, яких варто уникати

Токсичні батьки не створять для дитини безпечне середовище.

Багато вважають, що суворе поводження підготує дитину до життя у жорстокому світі. Але дітям потрібна любов і теплота, тому такий підхід не створить близьких стосунків і дитина не відчує себе у безпеці. Жорстка любов - це невірний підхід, адже не дає права на помилку і вбиває бажання спробувати щось нове.

Контроль кожного кроку

Критика, якщо її забагато - приносить шкоду, знищує мотивацію і відбиває бажання відкривати нове. Робити помилки це цілком нормально, адже досвід -  найкращий вчитель. Заохочуйте, а не критикуйте, знайдіть свій баланс.

Вимагання уваги від дитини

Дитина - не ваша власність і нічого вам не винна. Народити дитину - це ваше усвідомлене рішення, тому вона не повинна весь час приділяти вам. Кожен має право на власне життя і особистий простір.

Не робіть цього ніколи! Як токсичні батьки псують життя власним дітям - фото №1

Погані і недоречні жарти над дитиною

Не можна ображати дітей, навіть у формі жарту. Позбавити впевненості і принизити гідність можна одним лише словом, про невмілі чи неправильні дії дитини. Не жартуйте над виглядом або діями, особливо коли ви не наодинці.

У всьому винуватити дітей

Не травмуйте психіку дитини звинувачуючи її у своїх проблемах. Подорослішавши, вона буде терпіти насмішки і приниження від близької людини, думаючи, що така поведінка є цілком нормальною і на краще, вона просто не заслуговує.

Не робіть цього ніколи! Як токсичні батьки псують життя власним дітям - фото №2

Заборона на емоції

“Ти ж майбутня господиня”,“ хлопчики не можуть плакати” - не варто говорити такі фрази, адже всі мають право виражати свої емоції. Не можна пригнічувати емоції, адже злість має здатність накопичуватися і призводить до самотності, апатії і депресії.

Не лякайте своєю непередбачуваністю

Не карайте за все, що вам не подобається. Найгірше - коли дитина боїться своїх батьків і нічого їм не розповідає. Це вплине на майбутнє життя. Намагайтеся створити атмосферу довіри і спокою. Дитина має знати, що до вас можна звернутися з будь-якою проблемою.

Токсичні батьки не враховують думки дітей

Важливі рішення повинні прийматися з залученням дітей. Цікавтеся думкою щодо вибору фільму чи місця, для майбутньої подорожі. Якщо побажання здійснити неможливо, то поясніть причини та мотиви зрозумілими словами.

Не робіть цього ніколи! Як токсичні батьки псують життя власним дітям - фото №3

Втілення своїх нереалізованих мрій

Не змушуйте дитину робити те, що не змогли ви. Ваша мрія танцювати  - це не мрія вашої дитини. Щоб усі були щасливими, потрібно враховувати, що дитина це особистість зі своїми бажаннями і вподобаннями.

Контроль над дитиною за допомогою різних засобів

Купити повагу і любов за допомогою грошей або дорогоцінних подарунків - неможливо. Також, це поганий спосіб просити вибачення. Робіть це інакше і вчиться визнавати помилки.

Не карайте мовчанням

Це нерозумно та не дає результату. Вчиться доносити свою позицію за допомогою слів і обговорень моментів, які вас турбують. Це займе час, але буде ефективно.

Не зважати на особистий простір

Повага передусім проявляється  в повазі до встановлених особистих кордонів. Не заходьте без стуку до кімнати, якщо вас про це просили. Не давайте обіцянок, яких самі не виконуєте. Це низько і принизливо.

Не робіть цього ніколи! Як токсичні батьки псують життя власним дітям - фото №4

Для токсичних батьків діти будуть вічними боржниками

Ваші проблеми - це ваші проблеми. Попросити дітей допомоги ви можете, але не змушуйте робити все за вас, і в дорослому віці бути біля вас постійно. Ви ж не хочете, щоб вас сприймали як тягар і уникали спілкування.

Для гармонії сімейного життя уникайте помилок, про які пам'ятаєте з дитинства. Намагайтеся створити свої правильні стосунки і запровадити сімейні традиції залучивши дітей у всі сфери вашого життя.