Психологиня назвала 5 ознак того, що ви виросли з емоційно незрілими батьками

Сімейне життя
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Людям, яких виховали емоційно незрілі батьки, буває складно розібратися у своїх почуттях. Але ще важче зрозуміти, чому це відбувається саме з ними. Редакція Хочу ділитися ознаками, які вказують на те, що ви росли у такій сім'ї.

Емоційно незрілі батьки: ознаки

Батькам не обов'язково бути жорстокими чи зневажливими стосовно дитини, щоб бути емоційно незрілими. Клінічна психологіня Ліндсі Гібсон розповіла Insider про те, які ознаки вказують на те, що людину виховали емоційно незрілі батьки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

За її словами, такі батьки можуть забезпечити своїм дітям все необхідне, але їм все ще не вистачає можливості по-справжньому спілкуватися зі своїми дітьми.

У вас може бути гарний одяг та багато їжі. Але всередині у вас, швидше за все, буде почуття емоційної самотності та відчуття, що все не так, і це впливає на ваше почуття приналежності,

— пояснила вона.

Гібсон також назвала 5 ознак, які вказують на те, що виростили емоційно незрілі батьки.

  1. Вони завжди переводять фокус уваги на себе

За словами Гібсон, однією з найбільш очевидних ознак емоційної незрілості є егоцентризм. Емоційно зріла людина зможе автоматично враховувати права та почуття інших людей. Емоційно незрілі батьки не вміють так, вони можуть розглядати дитину як продовження себе, а не як окрему особистість.

  1. Їх ніколи не цікавить думка дитини

За словами Гібсон, ще одна візитна картка емоційно незрілого батька — відсутність співчуття.

Коли щось змушує їх почуватися некомфортно або їхня самооцінка виявляється під загрозою, вони просто змінюють своє сприйняття реальності. Вони дійсно не можуть прийняти думку інших людей — вона просто не враховується,

— зазначила вона.

Саме тут може проявлятися така поведінка, як газлайтинг, оскільки спотворення дитячої версії подій усуває будь-які загрози з їхньої власної.

  1. Вони не вибачаються і не намагаються наступного разу зробити більше

За словами Гібсон, оскільки емоційно незрілі батьки зосереджені на собі і не сприйнятливі до інших точок зору, вони навряд чи вибачатимуться або братимуть на себе відповідальність.

Оскільки їм не цікаво шукати золоту середину або шукати способи покращити своє спілкування, їхні діти можуть знову і знову стикатися з тими самими розбіжностями — і ходити тонким льодом, щоб уникнути їх.

  1. Інші люди не помічають у них дивацтв

Хоча описана вище поведінка може здатися вам нестерпною, емоційно незрілі батьки можуть приховати її від інших.

Вони можуть бути дуже соціально підготовленими, вони можуть бути дуже популярними, вони можуть добре тримати себе під контролем. Але коли справа доходить до емоційної близькості, коли ви відкриваєтеся один одному, саме тут вони справді відступають,

— пояснила Гібсон.

  1. Вони дбають про матеріальне

Батьки, які платили за навчання або дуже дбали про дітей, коли ті хворіли, також можуть бути емоційно незрілими.

Такі батьки зробили багато чудових речей своїх дітей. Але якщо ви звернете увагу, всі ці речі мають відношення до матеріальних цінностей,

— розповіла психологіня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Безумовно, матеріальні блага є важливими сходинками на шляху до успіху, але зростання – це набагато більше, ніж ваші фізичні потреби.

Раніше ми розповідали про те, як подолати в собі Отелло . Ревнощі справді може зіпсувати багато стосунків.