Ви народжували для себе: чи мають допомагати бабусі своїм дітям з онуками

Сімейне життя
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото бабуся, донька і онука
Фото: depositphotos

Багато бабусь проводять з онуками більше часу, ніж батьки

У нашому суспільстві вважається цілком нормальною практикою, що бабусі присвячують багато часу вихованню власних онуків. Така модель поведінки вважається критерієм хорошої бабусі , а відмова посидіти з дітьми сприймається, практично, як образа.

Діти - це цілком і повністю відповідальність батьків, тому ображатися на бабусю, яка не “палає” бажанням весь свій вільний час віддавати внукам неправильно. Чи повинні бабусі піклуватися про онуків при наявності дітей, розповідає ukr.media.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Бабуся свій обов’язок вже виконала - народила і виховала власних дітей. Тому вона може допомагати лише добровільно та якщо є бажання. Наприклад піти на прогулянку, у зоопарк, кіно чи театр, але повністю переймати на себе батьківські клопоти - це не її справа. До того ж потім можна почути багато нарікань з приводу: не ті речі одягнула чи поганою їжею нагодувала.

Звичайно, якщо бабуся прагне вибудувати хороші відносини з онуками та дітьми, вона буде більше часу проводити та цікавитися справами. Але батькам потрібно усвідомити, що за виховання, лікування, освіту, харчування та розвиток - відповідають лише вони. Тому планувати майбутнє необхідно з врахуванням своїх можливостей.

Закон не може зобов'язати бабусь та дідусів зустрічатися зі своїми онуками та допомагати їм, але потрібно усвідомлювати, що коли старшому поколінню знадобиться допомога, то можна почути у відповідь відмову і побажання розраховувати лише на себе. Тому треба шукати компроміси і вибудовувати таку модель поведінки, при якій усі залишаться у виграші.

Аргументи, щоб допомагати

  • Бабусі можуть мати (а можуть і не мати) великий досвід виховання дітей і можуть багато чому навчити онуків.

  • Бабусі мають більше вільного часу.

  • Бабуся, яка займається онуками, стає опорою для своїх дітей.

  • Батьки можуть заощадити на дитячому садку чи няні, якщо бабуся погодиться доглядати за дитиною.

  • Бабусі сприяють розвитку емоційного зв'язку з поколінням старшого віку.

  • Вони вчать зберігати сімейні цінності та повагу.

Аргументи, щоб не допомагати

  • Бабуся може мати свої власні заняття та інтереси, продовжувати працювати чи займатися своїми справами.

  • Бабуся може мати слабке здоров’я.

  • Бабуся буде виховувати онуків, як вважає за потрібне, за своєю методикою.

  • Виховуючи онуків бабуся одночасно буде виховувати дітей та вдаватися до маніпуляцій.

    ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

    Бабусі можуть проводити час з онуками, але виховувати їх - це зовсім інше поняття. Зараз у бабусі саме з’явився час і можливість пожити трохи у своє задоволення. А батьки повинні зміцнювати стосунки з дітьми, адже разом проводити час, започаткувати власні традиції, подорожувати разом, це цікаво, весело, пізнавально та неповторно.