Аудит свого шлюбу: як зрозуміти, чи все добре у ваших стосунках

Сімейне життя
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото щаслива пара
Фото: newsdaily.org.ua

Якщо є сумніви щодо стосунків, потрібно поставити собі кілька питань

Люди, які довгий час у стосунках чи шлюбі звикають один до одного. З часом стосунки починають не палати божевільним вогнем кохання, а жевріти стабільністю та повагою.

Якщо ви помітили, що почуття починають згасати чи зникати, потрібно задати собі кілька важливих питань стосовно ваших відносин. Це дозволить подивитися збоку, відсторонено на ваші стосунки та вирішити, як діяти далі, розповідає irishexaminer.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Психотерапевт і терапевт Бернадет Раян наголошує на важливості бути присутніми один перед одним у тривалих стосунках. Це можливість розвиватися і вдосконалюватися разом.

Які питання варто поставити собі

Як часто ви сідаєте разом?. 

Йдеться про те, щоб бути в курсі, відкинути всі технології та відволікання, а не обговорювати логістику свого життя; але насправді сидіти разом і добре спілкуватися, навіть якщо лише годину на тиждень,
каже Бернадет Раян.

Цей якісний час призначений для того, щоб приділяти увагу одне одному, спілкуватися, підтримувати емоційний зв’язок, триматися за руки, дивитися один на одного, внести романтику.

Коли ви востаннє дізнавалися щось нове про свого партнера?

Люди вважають, що час проведений разом допомагає добре пізнати партнера, але люди здатні постійно розвиватися і дивувати своїми досягненнями. Тому важливо вміти порадіти за іншого і підкреслити, що ви розвиваєтеся і для себе, і для партнера.

Ви говорите про ваші стосунки?

Важливо обговорювати все, що торкається вашого життя, особливо речі, які вас не влаштовують. Найдрібніші негаразди можуть накопичуватися, викликати роздратування та негативні емоції, що призведе до непорозумінь та сварок.

Чи ділите ви домашні справи?

Це не стільки про те, хто що робить, скільки про чітке спілкування щодо того, як виконуються домашні справи,
каже  Енн МакКормак, системний психотерапевт і член Асоціації сімейної терапії Ірландії.

Відверта розмова про поділ домашньої роботи допоможе уникнути багатьох непорозумінь.

Чи дивитеся в очі при розмові

Зоровий контакт важливий, коли ви спілкуєтеся.  Це спосіб під'єднатися, показати комусь своє справжнє я, повідомити, що ви присутні поруч із ним у цей момент.

Ви цілуєте і обіймаєте один одного щодня?

Щасливі пари намагаються виказувати свою любов за допомогою обіймів і поцілунків, особливо при зустрічі та прощанні. Це можливість відчувати, що ваш партнер хоче бути поруч з вами. Цього може бути достатньо, щоб ви відчули сильний зв’язок з іншою людиною.

Коли останній раз сміялися разом?

Пари, які разом сміються і смішать один одного набагато легше впораються зі стресовими ситуаціями у стосунках.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Щасливий шлюб можливий лише за спільної роботи та докладених разом зусиль. Хочеться, щоб шлях від весілля до спокійної старості був сповнений радісними та приємними моментами.