Що подивитися 8 Березня: вісім найкрутіших фільмів про жінок, які надихають

Кіно та серіали

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

kinoukr.com

Ділимося добіркою фільмів до 8 Березня, які розповідають про сильних, талановитих та прекрасних жінок

Сьогодні в більшості країн жінки можуть здобувати освіту, працювати, займати державні посади на рівних з чоловіками та досягати всього, що захочуть. Однак так було не завжди. Раніше жінки були права голосу та змушені терпіти приниження та насилля, як від суспільства, так і від власних чоловіків.

8 Березня — ідеальний час згадати боротьбу за рівність та історії сильних жінок, які не піддавалися системі. Наша підбірка фільмів про дивовижних жінок допоможе вам зробити це!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Суфражистка" (2015)

Цей британський історичний фільм розповідає про боротьбу жінок за право голосувати, яке їм довелося виборювати силою. Режисерка Сара Гаврон створила сильний фільм про боротьбу та долю цих жінок у Лондоні.

"За статевою ознакою" (2018)

Біографічна драма режисерки Мімі Лідер розповідає історію адвокатеси Рут Гінзбург, яка боролася за право стати верховним суддею США у світі дискримінації за статевою ознакою. . Вона воювала з цілою системою та не опускали руки.

"Колетт" (2019)

Це фільм, створений на реальних подіях життя геніальної письменниці, яка боролася за право власного імені. В головній ролі — неймовірна Кіра Найтлі.

"Усмішка Мони Лізи" (2003)

Фільм, що підносить тему права жінок на освіту, відзнятий за романом Мюріел Спарк. Режисер Майк Ньюелл виклав на екран глибокі метафори та скандальні теми — аборт, хейт вагітних студенток, дискримінація лесбіянок та багато іншого.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Північна країна" (2005)

Реальна історія шахтарки Джозі, що боролася з сексизмом на роботі, відзнята режисеркою Нікі Каро. Головна героїня з дітьми тікає від чоловіка тирана. Вона приїздить в рідне місто, де зіштовхується з домаганнями та приниженням. Однак миритися з цим Джозі не буде.

"Свята Джуді" (2018)

Драматичний фільм на реальних подіях, що розповідає історію адвокатки Джуді Вуд, яка змінила імміграційний закон США та врятувала багато життів. Завдяки їй жінки тепер можуть отримувати пріоритетний захист та притулок.

"Астрід Ліндгрен: Бути собою" (2018)

У суспільстві раніше цілком звичайними були звинувачення жінок, яка вагітніли поза шлюбом. Боротися з цими наративами вирішила дитяча письменниця Астрід Ліндгрен, яка мала природну здібність до творчості та в віці 16 років стала секретарем у місцевій газеті. На роботі Астрід закохується у видавця газети та вагітніє від нього. Щоб уникнути осуду та мати змогу народити дитину, не називаючи батька, Астрід виїжджає до Данії. Там вона не може забезпечити дитину, тож віддає її в іншу родину. Пройде багато років, перш ніж Астрід зможе знову жити зі своїм сином під одним дахом. Але протягом цього часу вона не втрачала надії.

"Марія Кюрі: Небезпечний елемент" (2019)

Цей фільм розповідає історію життя, кохання та наукових досягнень однієї з найталановитіших жінок-вчених — Марії Кюрі, першої жінки-лауреатки Нобелівської премії. Разом зі своїм чоловіком П'єром вона відкрила елементи радій і полоній, що внесло значний внесок в історію 20 століття. Режисерка Марджан Сатрапі вдало розповіла про їхнє міцне кохання, взаєморозуміння та великі наукові відкриття.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також пропонуємо вам дізнатися більше про історію свята 8 Березня. Раніше ми писали про його ініціаторку Клару Цеткін .