Пережиток радянщини чи міжнародне свято? Розбираємось, де “народилось” 8 Березня та чи доречно його зараз відзначати

8 Березня
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

8 Березня, фото
freepik.com

Зараз нерідко можна почути тезу, що 8 Березня — радянське свято, однак чи справі це так? Розповідаємо в цьому матеріалі

З 2017 року в Україні тривають дискусії щодо статусу 8 Березня — хтось хоче зробити його вихідним днем, а хтось — взагалі скасувати через дотичність до комунізму. Торік ці суперечки сягнули апогею та досягли Верховної Ради, де вже був зареєстрований законопроєкт, автори якого пропонували замінити Міжнародний жіночий день Днем української жінки та святкувати його 25 лютого. Та історія цього свята насправді дуже широка.

Звідки взялося 8 Березня?

Міжнародний жіночий день є всесвітнім святом, яке відзначається щорічно 8 березня. Його також називають Міжнародним днем боротьби за права жінок, оскільки воно фокусується на питаннях гендерного рівноправ'я, захисту репродуктивних прав та боротьби з гендерною дискримінацією та насильством.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Є декілька версій походження свята. Одна з них пов'язана з "Маршем порожніх каструль", який відбувся 8 березня 1857 року в Нью-Йорку. Протести тисяч працівниць текстильних фабрик вимагали скорочення робочого дня, підвищення зарплати та права голосу на виборах.

Клара Цеткін, фото
Wikimedia

Пізніше Міжнародний жіночий день почали пов'язувати з активісткою Сьюзен Б. Ентоні, яка боролася за жіночі права наприкінці 19 століття. У 1910 році в Копенгагені була проведена друга Міжнародна конференція жінок-працівниць, де було вирішено відзначати Жіночий день, щоб привернути увагу до проблем жінок. Ця ідея належала Кларі Цеткін.

Який зв'язок зародження 8 Березня має з Росією?

Після Жовтневого перевороту 8 Березня стало важливим святом в соціалістичних країнах. Не варто приховувати, що саме радянська влада посприяла тому, аби це свято розповсюдилося країнами союзу. Та й офіційним в соціалістичних країнах 8 Березня стало раніше, ніж в Європі та США. Однак, попри ці факти, Міжнародний жіночий день — не радянське свято. Воно має значно глибше коріння та бере свої історичні початки у руху за права жінок та соціальну справедливість.

8 Березня, німецький плакат
Wikimedia

Чи відзначають Міжнародний день жінок в інших країнах?

Звісно. Сьогодні Міжнародний жіночий день — офіційне свято у багатьох країнах. В Італії жінкам традиційно дарують букети маленьких жовтих мімоз, а в Румунії його відзначають разом з Днем матері. В США, Австралії та Іспанії в цей день згадують видатних жінок та їхні здобутки, а ще проводять мітинги, конференції та ділові заходи, де обговорюються права жінок. В Лондоні на Міжнародний жіночий день проводять триденний фестиваль “Жінки світу”, а в Чилі проходять марші.

8 Березня в Іспанії, фото
Wikimedia
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому в Україні так багато суперечок навколо 8 березня?

13 лютого 2023 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт з пропозицією скасувати святкування 8 березня, 1 травня та 9 травня як "комуністичні рудименти". Підтримувачі цієї ініціативи пропонували замість Міжнародного жіночого дня встановити День української жінки на 25 лютого — у день народження Лесі Українки. В той час колишній голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що не варто скасовувати 8 Березня, але зробити його робочим днем — правильне рішення.

Однак суспільство розпочало активні дискусії з приводу цього питання. Українська гендерна експертка Марія Дмитрієва назвала пропозицію скасування свята нехтуванням правами жінок і висловила думку, що це політична заява, яка демонструє відсутність уваги до жіночих прав. На її думку, краще було б пропонувати списки видатних українок для перейменування вулиць та більше матеріалів про жінок в українській історії.

Статус законопроєкту про заміну 8 Березня Днем української жінки поки що невідомий, однак цього року цей день буде робочим, а не святковим. Це пов'язано з тим, що в нашій країні нині діє воєнний стан. 

Святкувати 8 Березня чи ні — ваш вибір. Однак перед тим, як робити висновки, пропонуємо вам також прочитати наш матеріал про Клару Цеткін — жінку, завдяки якій і з'явився Міжнародний жіночий день.