Не слабка стать. Що відомо про Клару Цеткін, яка стала ініціаторкою 8 Березня

8 Березня
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Клара Цеткін, фото
Getty Images

Про те, як з'явилося 8 Березня та що за жінка його "створила", читайте в нашому матеріалі

8 Березня — свято, яке одночасно люблять та ненавидять в нашій країні. Деякі громадянки торік навіть хотіли замінити його Днем української жінки , адже вважали, що воно має радянське коріння. Цікаво, що своє коріння Міжнародний жіночий день бере з США, однак ініціаторкою ідеї виступила німка Клара Цеткін, яка була дуже сильною, освіченою та неоднозначною постаттю.

Клара Цеткін, одна з провідних постатей у німецькому та міжнародному соціалістичному та жіночому русі, ввійшла в історію XX століття не лише як активна комуністка, а і як реформаторка, яка відіграла значну роль у формуванні європейського руху за права жінок. У радянський період головним досягненням Цеткін вважалося запровадження Міжнародного жіночого дня. Так-так, якщо ви не знали, то 8 Березня ми святкуємо саме за її ініціативою.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Народжена у 1857 році в містечку Відерау, Клара Цеткін відзначалася вже змалку непересічною допитливістю та винятковою пам'яттю. Її ранні інтереси включали читання творів великих митців та занурення в історію. За часів навчання у Лейпцизькій педагогічній гімназії вона почала долучатися до таємних зібрань соціал-демократів, що поклало початок її активній політичній діяльності.

Клара Цеткін, фото
Getty Images

У 1882 році, разом зі своїм майбутнім чоловіком Осипом Цеткіним, вони переїхали до Парижа, де продовжили свою політичну працю. На життя вони заробляли на перекладах і публікаціях у соціал-демократичних виданнях. Після смерті чоловіка у 1889 році, Клара Цеткін залишилася з двома синами.

Вона активно виступала за права жінок, що привело до заснування жіночого відділення при СДПН у 1907 році. Її ініціатива також призвела до ухвалення рішення про Міжнародний жіночий день на конференції соціалісток у 1910 році.

Під час Першої світової війни Цеткін була відсторонена від роботи в редакції газети через свою позицію. Вона активно діяла у Незалежній соціал-демократичній партії та Компартії Німеччини. З 1920 по 1933 роки обіймала посаду депутата Рейхстагу від Комуністичної партії та очолювала Міжнародний жіночий секретаріат Комінтерну.

Клара Цеткін в старості, фото
Getty Images

У липні 1932 року, після перемоги націонал-соціалістів у виборах, Клара Цеткін виїхала до Радянського Союзу. Там, в 1933 році, вона померла. Її поховали на Червоній площі в Москві.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали про те, що подарувати військовій на 8 Березня. Не пропустіть наш матеріал про подарунки для сильної, але ніжної жінки.