8 Березня: історія свята, яку варто знати усім

8 Березня
2 491
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Журналістка

8 березня картинка
canva.com

Популярне весняне свято багато десятиліть було оповите багатьма міфами та пережило чимало трансформацій. Справжню історію дати слід знати кожному

Попри те, що кожного року в Україні йдуть розмови, чи варто скасовувати святкування 8 Березня, у нашій країні його досі достатньо широко святкують. Хай там як, Міжнародний жіночий день має досить заплутану історію виникнення, та ще й неодноразово зазнавав змін у плані сенсів, що в нього вкладали. Тому вважаємо за потрібне більш детально заглибитися в тему. Історія свята 8 Березня — те, що сьогодні слід знати всім.

Для початку зазначимо, що 8 Березня — це не свято жіночності, краси, весни та квітів, як багато хто думає. Це Міжнародний жіночий день , який ще називають Днем боротьби за права жінок. Кожного року цього дня по всьому світу проходять марші та демонстрації на підтримку рівноправ’я, дотримання прав жінок та в цілому важливості права жінок на емансипацію. Але як усе почалося?

міжнародний жіночий день історія
canva.com

Історія свята 8 Березня

ХІХ і ХХ століття стали періодом, коли жіноча половина людства почала активно виступати за свої права і в першу чергу — рівні умови праці з чоловіками. Світ — від Америки до Європи — спостерігав численні марші за права, в яких брали участь працівниці індустріальних підприємств, а також суфражистки, що намагалися вибороти для жінок всього світу виборче право. Визначним у цьому плані став мітинг 1908 року в Нью-Йорку, в якому взяли участь жінки соціал-демократки, що хотіли вибороти право голосу, рівні умови праці з чоловіками, збільшення заробітної плати, а також скорочення робочого дня — з 16 до 10 годин. Вже за рік у США з’явився свій національний Міжнародний жіночий день.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

1910 року в Копенгагені відбулася Міжнародна соціалістична конференція, що дала поштовх для популяризації дати 8 березня. Тоді німецька соціалістка Клара Цеткін (за іншою версією, це була німецька політикиня та борчиня за права жінок Луїзі Зіц) запропонувала ввести 8 березня як Міжнародний жіночий день, щоб жінки по усьому світу цього дня могли вийти на вулиці та знов нагадати про рух за жіночі права та свободи. Вже через рік Міжнародний жіночий день відзначали в багатьох країнах Європи, а у 1917 році жінки отримали право голосувати, зокрема у Данії, Норвегії, Австралії та Новій Зеландії.

Що стосується радянського союзу, з яким багато хто свято 8 Березня асоціює, то події пов’язані з Лютневою революцією 1917 року. Тоді жінки вийшли на вулиці з гаслами "Хліба та миру", прагнучи отримати виборче право та рівну оплату праці, а також досягти миру (точилася Перша світова війна). Закінчилось все тим, що цар зрікся престолу, владу захопили комуністи й Україна на довгі десятиліття потрапила в тенета радянського союзу. Жінки після мітингів врешті отримали виборче право, проте їхній рух та мітинги тих днів було використано задля захоплення влади комуністами.

історія 8 березня фото
wikimedia.org

Як радянський союз викривив сенси свята 8 Березня

Не секрет, що усе, до чого торкалися комуністи й радянська влада, ставало пропагандистською зброєю: докорінно змінювало суть, ставало маніпуляцією проти народу. Замість первинного сенсу — боротьби жінок за власні права та рівність — свято 8 Березня стало свято весни, квітів раз у рік, дитячих віршиків мамам та бабусям. Влада впливала на суспільство і жінок в першу чергу, нав’язуючи вигідні їй ролі: жінка повинна була багато працювати, обов’язково ставати мамою, з головою зануритися у хатні справи та бути красунею-господинею і натхненням для чоловіка.

На той час закликати жінок боротися за щось було заборонено. Будь-які згадки про нерівність або проблеми вважалися антирадянськими. Тож жінка мала бути задоволена тими ролями, які їй відвели. Крім того, у колективах їх вітали не як рівних партнерів, а “красунь”, “квіточок” чи “окрасу колективу”, а не особистостей, рівних чоловікам. Звісно ж, у святковій даті, як і в політиці влади, не було жодного натяку на самореалізацію, право на свободу самовираження, та й втілення прав жінок не було зовсім. Тому з чим вітали 8 Березня у радянському союзі, залишається загадкою. Радянське 8 Березня — це букет стереотипів, якими на багато десятиліть скували жіночу половину населення.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо говорити про світ, то у 1977 році ООН запропонувала країнам обрати окремий день, зробивши його Днем боротьби за права жінок і міжнародний мир. Цим днем було обрано 8 березня.

8 березня історія свята
pixabay.com

На щастя, часи змінюються, наше суспільство теж, хоча багато проблем існує й досі, тому істинний та першочерговий сенс свята Міжнародний жіночий день — боротьба жінок за свої права — все ще залишається актуальним. На свято 8 Березня (звісно, не тільки цього дня) варто говорити про проблеми, з якими стикається жінка (гендерна дискримінація, сексизм, насильство, репродуктивні нав’язування, нерівна оплата праці, наявність неоплачуваної праці у родині й т.д.), а також шукати та пропонувати шляхи їх вирішення, і звісно, відзначати досягнення жінок.

Сподіваємось, ця інформація була для вас корисною.

Також не пропустіть найкрасивіші привітання з 8 Березня , які вам сьогодні точно стануть у пригоді.