Котам купують більше, а собачники - більше витрачаються: в Україні порахували середній чек на домашніх улюбленців

Домашні тварини

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Ні для кого не секрет, що хатні тваринки приносять радість, позитив, вчать людей відповідальності й співчуттю до інших, допомагають знімати стрес і можуть стати найкращими друзями для родини. Проте на утримання домашніх улюбленців потрібно витрачатися, і йдеться не тільки про спеціальний корм . І в деяких випадках йдеться про немалі суми.

Скільки на сьогодні витрачають українці на своїх котиків і песиків в місяць? Середню цифру назвали фахівці сервісу доставки Zakaz.ua, проаналізувавши витрати українців на товари для тварин у популярних супермаркетах.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Спеціалісти наголошують, що утримання тваринок — це окрема стаття бюджету, адже нашим чотирилапим друзям потрібен хороший корм, різноманітні вітаміни та добавки до харчування, а ще — купа додаткових аксесуарів (нашийники, повідці тощо), мисочки, гребінці, іграшки, наповнювач для лотка, якщо йдеться про котів, та інші базові речі.

На які товари для тварин найбільше витрачають гроші українці?

З'ясувалося, що користувачі онлайн-сервісу протягом року найчастіше купували корм для тварин (майже 95% замовлень). А от товари для догляду за тваринами - це всього близько 5% від загальної кількості замовлень.

Крім того, товари для тварин найчастіше купуютьвласники котів, частка продажів яких у 2023 році складає 82,3%. На другому місті товари для собак — частка 16,9%. А щодо попиту на товари для гризунів, риб та птахів — доля продажів не сягає й 1%.

Якщо говорити про те, хто популярніший пухнастик в Україні: собака чи кіт, то отримати точні дані наразі неможливо через війну. Однак є статистика від 2019 року і вона говорить про те, що хатніх улюбленців на той момент утримували понад 60% населення. А найцікавіше, що станом на 2019 рік відсоток прихильників котів в Україні був значно вищим, ніж любителів собак: 22% проти 14%!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Собаки проти котів: кого утримувати вигідніше?

У вічному суперництві між кішками та собаками останні виходять на перше місце, коли справа доходить до витрат на їх утримання. За даними онлайн-сервісу, власники собак у 2023 році витрачають лише на їхнє харчування в середньому близько 1232 грн на місяць (щорічно це майже 15 тис. грн), у той час, як любителі котів — 975 грн (щорічно це трохи більш як 11,5 тис. грн).

Ще менше коштів йде на утримання гризунів, птахів та риб — всього від 50 до 200 грн на місяць. Такі маленькі ссавці, як декоративні кролики, морські свинки, хом'яки та щури, окрім спеціалізованого овочево-зернового корму, можуть мати в раціоні також недорогі свіжі овочі або фрукти — яблука, моркву, капусту, буряк тощо. І саме за рахунок цього вони обходяться власникам значно дешевше, ніж котики і песики.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи справді собакам потрібен одяг на холодну пору. Примха це чи необхідність - відповідають ветеринари.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Усі фото: Zakaz.ua