Понад 20 років на конкурсі! Як Україна змінювала формат свого нацвідбору на Євробачення (ВІДЕО)

Музика

Станіслав Кармазін

Редактор стрічки новин

Українська нація є однією з найспівочіших націй у світі. Вокальний талант українців підкорює весь світ. Про це говорять результати представників України на міжнародному пісенному конкурсі Євробачення. До речі, уже цього року Україна визначилася зі своїми артистами,  які представлять країну на Євробаченні  у Мальме (Швеція).

Однак, історія України на конкурсі кожного року була доволі непростою. Сам євросезон в Україні завжди розпочинався з вибору учасника. Зауважимо, що  країна вперше виступила на Євробаченні у 2003 році і саме з того року розпочалися дискусії відносно того, як має проходити внутрішній відбір.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

2003-2004 - перші відбори

Це перші роки, коли Україна брала участь у Євробаченні. Як такого відбору, у широкому розумінні цього слова, тоді ще не було. Майбутніх представників призначала національна телерадіокомпанія України. Тоді було вирішено посилати на пісенний конкурс найбільш відомих та найбільш титулованих артистів. Відтак, першим представником України на Євробаченні став Олександр Пономарьов.

Вибір на Олександра впав через його численні досягнення на різноманітних фестивалях.  Зокрема,  на Червоній руті 1993 року він посів перше місце за найкращий вокал.  Загалом, Пономарьов в ті роки був максимально популярним співаком і справжньою іконою вітчизняного вокалу. На самому конкурсі він посів почесне 14 місце, що було непоганим результатом як для країни, яка дебютує на вищевказаному пісенному заході.

На наступний рік Україна вирішила відправити Руслану з піснею "Дикі танці". І несподівано для себе, країна змогла здобути перемогу.  Руслані вдалося отримати 280 балів і розірвати сцену у Стамбулі.

2005 рік - Ґринджоли

На долю цього гурту випало доволі складне випробування. Вони представляли Україну після феєричної перемоги Руслани. Відтак, конкурс у 2005 році відбувався у Києві. Колектив виступав з конкурсна композицією "Разом нас багато", яка свого часу стала неофіційним гімном Помаранчевої революції. Однак, про те, що саме Ґринджоли мають представляти країну на Євробаченні спочатку ніхто не говорив.

Їхня кандидатура з'явилася на завершальному етапі відбору за порадою віцепрем'єра Миколи Томенка. Отож, відбір проходив у форматі концерту, а телеглядачі мали змогу обрати учасника серед 18 претендентів. Ґринджоли стали справжніми беззаперечними фаворитами. На самому конкурсі колектив посів 19 місце. Цей результат довго вважався  найгіршим результатом в історії України на Євробаченні.

2006 рік - відбір у форматі реаліті-шоу

у цьому році суспільний мовник України вирішив зробити відбір у форматі реаліті-шоу. Такий формат реалізувався як національний конкурс Ти - зірка від Першого національного каналу. Отож, знімальна група Першого відвідала шість українських міст, а саме: Черкаси, Вінницю, Кропивницький, Хмельницький, Дніпро та Полтаву. Із цих міст було обрано по два найкращих виконавця, а вже з 12 артистів музичні критики фахівці, тренери і глядачі обрали найкращого. Переможницею стала 21-річна співачка Тіна Кароль з піснею "Show Me Your Love". На конкурсі в Греції вона посіла почесне 7 місце.

2007 рік - неочікуваний вибір 

У цьому році Україну представив найяскравіший учасник за всю історію конкурсу. Те, що Вєрка Сердючка поїхала на Євробачення стало несподіванкою, адже вважалося, що такий вибір був дуже сміливим для країни, адже Україна різко змінила вектор музичних номерів.

Сам відбір того року проводився у форматі звичного концерту Тоді за право поборотися за Євробачення мали 8 учасників. Вєрка здобула перемогу як на думку журі, так і на думку телеглядачів.  Варто зауважити, що сама пісня Андрія Данилка "Dancing lasha Tumbai"  писалася поспіхом, і ніхто навіть не міг подумати, що вона зможе так розкачати усю Європу. Донині Вєрка Сердючка (Андрій Данилко) є однією з найяскравіших зірок за всю історію конкурсу Євробачення. У 2007 році Вєрка посіла 2 місце, але визнання у нашого учасника було більше ніж у переможниці.

2008 рік - телеглядачі обирають композицію

Того року НТКУ обрала учасницею від України Ані Лорак. Глядачам було дано можливість проголосувати за трек, з яким артистка представити Україну на конкурсі.  Отож, тоді було обрано композицію  "Shady Lady". З нею Ані Лорак посіла 2 місце, поступившись Дімі Білану з росії.

2009 рік - звичний формат 

У цьому році українці голосували  спільно з членами журі (50 на 50). Серед 15 артистів явним фаворитом виглядала Світлана Лобода. Вона набрала 28 балів і відправилася на Євробачення, яке відбувалося у Москві. З треком "Be My Valentine " Лобода посіла 12 місце.

2010 рік - перші скандали навколо Євробачення

2010 рік ознаменувався першими скандалами навколо Євробачення. НТКУ вирішило, що на конкурс поїде Василь Лазарович. Проте, таке рішення НТКУ викликало неймовірний шквал обурення. Відома продюсерка Олена Мозгова заявила, що потрібно проводити відбір, адже це є найбільш правильним і демократичним способом обрання переможця. Телеканали ТРК Україна та Новий теж наполягали на проведенні відбору. Ба навіть представники відповідних медійних структур звернулися до президента Віктора Януковича. Отож, у березні новий керівник НТКУ Єгор Бенкендорф ініціював національний відбір.

За підсумками концертного шоу, яке транслювалося у прямому ефірі, переможницею стала співачка Альоша.  Вона відправилася на конкурс з піснею "To be Free", однак артистці поспіхом довелося змінювати свою композицію, адже вона вже потрапляла на широкий загал у 2008 році, що суперечило правилам Євробачення. Відтак, на великому Євробаченні у Норвегії Альоша виконала пісню "Sweet People" та посіла з нею 10 місце.

2011 рік - Міка Ньютон перемагає Вєрку Сердючку

Цього року на конкурс планувало поїхати понад 300 виконавців.  Свою заявку подала і знаменита артистка Верка Сердючка, однак їй не вдалося перемогти. Хоча Вєрка відразу відправилася до півфіналу, але своє змагання Ньютон вона програла. На самому конкурсі у Німеччині виконавиця посіла 4 місце з піснею "Angel".

2012 рік - екзотика від України

Одним з 20 учасників торішнього відбору став Макс Барських з піснею "Dance". Однак, йому не вдалося перемогти у форматі концерту-відбору. Переможницею конкурсу стала співачка Гайтана. Її участь від України породила низку скандалів.  Перш за все,  деяку частину українців обурило те, що вона виконавиця африканського походження,  і не повинна представляти Україну,  адже не "уособлює українську душу".  Також були питання щодо її конкурсної композиції "Be my guest", так як вона  нібито  копіювала композицію Сlоскѕ — Coldplay і When Love Take Over — Kelly Rowland та David Guetta. Врешті Гайтана посіла 15 місце на фіналі "Євробачення" в Баку.

2013 рік - нове правило

Для українського нацвідбору того роки додали нове правило. Отож, учасники щоу більше не могли брати участь у національних відборах інших мовників EBU. До фіналу пройшло 20 учасників. Переможницею стала Злата Огнєвіч із конкурсною композицією "Gravity", яка на конкурсі в Мальме посіла 3-е місце.

2014-2015 роки - 6 місце та  відмова від конкурсу

У 2014 році в Україні розпочалося вторгнення російських військ. Того року країна не стала відмовлятися від Євробачення і шляхом нацвідбору обрала своїм представником Марію Яремчук. 21-річна співачка обійшла в загальний турнірній таблиці колектив "НеАнгели". На конкурсі у Копенгагені дівчині вдалося вибороти 6 місце. Наступного року Україна відмовилася від участі в "Євробаченні". Таке рішення НТКУ спільно з EBU ухвалили через фінансову кризу та активні бойові дії на сході країни.

2016-2023 - європейський формат

Саме з 2016 року Україна почала проводити відбори у форматі шведських місцевих конкурсів-відборів на Євробачення. Зокрема, за ці 7 років змінювалися лише те, що в деяких роках був наявний півфінальний етап при відборі, А у деяких найцікавіше розпочиналося вже з фіналу.

У 2016 році 11 балів з 12 набрала Джамала. Їй вдалося перемогти не тільки у фіналі нацвідбору, а й на самому конкурсі у Стокгольмі.

у 2017 році Україна приймала Євробачення у Києві. Тодішній нацвідбір був дещо слабшим ніж минулого року, і на перше місце претендувало три артисти: Таяна, "Оторвальд" та Меловін. Взявши друге місце у голосуванні журі на телеглядачів, представником України було вибрано рок-гурта "Оторвальд". На жаль, на хлопців чекав найгірший результат в історії Євробачення (24 місце).

у 2018 році за думкою телеглядачів та журі на конкурс було обрано артиста Melovin. До речі, виконавець зміг взяти реванш за передній рік, коли його підтримувала абсолютна більшість серед телеглядачів, а журі віддали лишень 2 бали. На конкурсі у Лісабоні Меловін посів 17 місце, однак став чи не найбільш засудженим артистом від України, адже у фіналі Євробачення отримав останнє місце від журі (26) 7-у сходинку від телеаудиторії.

У 2019-у році Україна не поїхала на Євробачення. Країна вляпалася у справжній скандал. Переможницею відбору стала співачка Марув, яка була помічена за систематичними поїздками до росії. Однак, за офіційними правилами така активність артистів не була вагомою причиною того, щоб забрати у Марув право представляти Україну на конкурсі. Після перемоги на відборі артистці запропонували контракт щодо поїздки на конкурс. За словами співачки договір був досить кабальним. І в підсумку, Марув відмовилася їхати до Тель-Авіва представляти Україну.

Наступного року Україна одноосібним рішенням журі та телеглядачів обрала переможцем нацвідбору гурт "GO_A". Щоправда колектив зміг поїхати на Євробачення лише у 2021 році, адже у 2020-у пісенний захід відмінили через епідемію коронавірусу. GO_A" на конкурсі в Нідерландах зайняв почесне 5 місце.

У 2022-році українці та члени журі відбору обрали своєю представницею на конкурсі Аліну Паш. Однак, поїхати на Євробачення їй так і не вдалося. Зокрема, причиною стало те, що Паш, у незаконний спосіб перетнула кримський кордон і навіть примудрилася підробити відповідні документи, аби мати змогу брати участь у відборі. Відтак, Аліну дискваліфікували, а на конкурс відправили "Kalush Orchestra", які посіли 2 місце. На самому ж Євробаченні у Турині колектив зайняв 1 місце та приніс Україні третю перемогу.

У 2023-у році Україна провела нацвідбір під землею, у метро. Музичним продюсером дійства став музикант Дмиро Шуров, який обрав 10 артистів для фіналу. Отож, за підсумками голосування переможцями став дует TVORCHI, який привіз в Україну 6 місце.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Румунія цього року відмовилася від участі у Євробаченні. Причина такого рішення країни полягає у проблемах з фінансовим забезпеченням такого дійства як Євробачення.

Головне фото: Суспільне