Добірка кращих серіалів та фільмів про ЧАЕС: це варто переглянути кожному!

Кіно та серіали
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото кадр з фільму про Чорнобиль
Фото: інтернет

Подія, яка торкнулася всього світу

Аварія на ЧАЕС, у квітні 1986 року, – це найбільша техногенна подія, наслідки якої відчув весь світ. Страшна жахлива трагедія забрала життя тисячі людей. Катастрофа надихнула багатьох письменників, сценаристів та режисерів до створення фільмів, серіалів та книг, які висвітлюють події жахливої трагедії для людства.

Хочу! підібрала найважливіші художні і документальні фільми і серіали про цю катастрофу. Вони розповідають про події і спричинені наслідки. Ці картини варто переглянути, адже ми маємо про це пам'ятати…

Чорнобиль – Хроніка важких тижнів

На фото початок фільму на екрані
Фото: з відкритих джерел

Це перший фільм про катастрофу на Чорнобильській АЕС, який зіштовхнувся у радянські часи з великою цензурою і бажанням приховати правдиві події. Режисер Володимир Шевченко разом з командою провели на місці аварії 100 днів поряд з пожежниками, енергетиками, військовими, дозиметристами і атомниками, що ліквідовували наслідки вибуху. Фільм показаний у 132 країнах і отримав 9 призів міжнародних кінофестивалів. Режисер помер від променевої хвороби спричиненої радіацією, через місяць після виходу фільму на екрани.

Битва за Чорнобиль

На фото катастрофа у Чорнобилі
Фото: з відкритих джерел

Документальний фільм знятий телеканалом Discovery у 2006 році розповідає про ліквідацію аварії на Чорнобильській АЕС та її наслідки. У фільмі йдеться про надскладну роботу з ліквідації аварії, про спроби не допустити другий вибух на АЕС, а також про шалену дозу радіації, отриману  жителями Прип’яті в перші дні після вибуху через те, що влада приховувала масштаби операції. У фільмі використані спогади першого президента СРСР Михайла Горбачова і фотографа Ігоря Костіна, автора історичних знімків зруйнованого реактора.

Чорнобильські бабусі

На фото кадр з фільму “Чорнобильські бабусі”
Фото: кадр з фільму

2015, режисер Голлі Морріс

Історія розповідає про трьох бабусь, які самовільно поселилися у зоні відчуження, в одному з найнебезпечніших місць світу. Населення більше немає, вони живуть самі і тримаються разом. Світова прем’єра фільму відбулася на кінофестивалі у Лос-Анджелесі, де фільм оцінили призом за найкращу режисуру. В Україні фільм вперше показали на міжнародному фестивалі кіно та урбаністики “86” в місті Славутич, де “Бабусі” стали хітом глядачів.

Аврора

На фото афіша фільму “Аврора”
Фото: інтернет

2006, режисерка Оксана Байрак

Дівчинка з дитячого будинку має мрію - стати балериною. Але вона опинилася неподалік ЧАЕС коли сталася аварія і отримала велику дозу радіації. У намаганні вилікувати її відправляють до США. Саме там Аврора зустрічає зірку балету, свого кумира Ніка Астахова, який переживає творчу кризу. Дівчинка надихає його віднайти натхнення і переосмислити важливі речі.

Метелики

На фото кадр з фільму
Фото: інтернет

2014, режисер Віталій Воробйов

Фільм веде розповідь про двох сестер, які за день до катастрофи поїхали відвідати тітку у Прип'ять.

Дівчата знаходяться у безвихідному положенні і починають допомагати ліквідаторам аварії, в одного з яких закохується одна з сестер. В стрічці немає жодної павільйонної сцени. Основна частина фільму знімалась в Києві та Славутичі. На фасад палацу культури в Славутичі прикріпили напис Енергетик, аби місто виглядало як Прип’ять. В 2013 році «Метеликів» номінували на VES Awards «За видатні візуальні ефекти в телешоу»

Чорнобиль

На фото кадр з фільму
Фото: інтернет

Американський серіал заснований на реальних подіях, розповідає про трагічні наслідки екологічної аварії Чорнобильської станції. У 1986 році 25 квітня запланована зупинка і ремонт четвертого блоку йде не за планом і призводить до масштабної катастрофи. Для розслідування події і розробки подальших дій керівництво Кремля посилає на місце аварії хіміка-науковця Валерія Легасова. Творці серіалу провели колосальну роботу з відновлення подій давно минулих днів — але ж частина цієї інформації досі знаходиться у стані секретності.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Людство повинно пам'ятати про фатальні події , які мали місце у суботу 26 квітня 1986 року в Чорнобилі. Ця катастрофа змінила життя багатьом людям, розділила їхнє існування на "до" і "після" та  позбавила їх домівок, здоров'я, життя...