День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: історія дати та картинки

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ця дата визначена як День ліквідатора, який висвітлює подвиг тих, хто ризикнув своїм життям і здоров'ям для збереження майбутнього. В нашому матеріалі ви можете детальніше дізнатися про історію цієї дати.

Щороку 14 грудня українці вшановують пам'ять ліквідаторів, які взяли участь у боротьбі з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС. У цей день вони віддають належне всім тим, хто виконував небезпечні завдання та тим, хто вже не з нами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Історія Дня ліквідатора почалася 26 квітня 1986 року, коли сталася трагедія на Чорнобильській АЕС. Наслідки цієї катастрофи відчуваємо й донині, але завдяки самовідданості ліквідаторів, ми маємо змогу мріяти про майбутнє, яке не втратило свого потенціалу.

Ліквідаторами стали люди різних професій, включаючи пожежників, енергетиків, військовослужбовців, інженерів та будівельників. Це були герої, яким довелося працювати під величезним ризиком, гасити пожежі, дезактивувати приміщення та території, щоб локалізувати наслідки аварії.

14 грудня 1986 року — закінчення будівництва саркофага над зруйнованим енергоблоком. Ця дата стала символом вшанування ліквідаторів, а в листопаді 2006 року президент України встановив офіційне свято — День вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Нижче ви знайдете картинки, якими можна привітати цих відважних людей чи їх рідним з Днем ліквідатора. Зберігайте!

- фото №1
- фото №2
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтеся, що треба викинути з дому до Нового року 2024, щоб у наступному році удача стала вашим вірним супутником. Ми розповіли, яких речей краще позбутися.