5 фільмів про захист Донецького аеропорту, які сьогодні варто переглянути кожному

Кіно та серіали
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

20 січня в Україні відзначають День пам’яті захисників Донецького аеропорту та всіх загиблих у тих жахливих подіях. За неймовірну мужність та стійкість називають кіборгами.

"Кіборги" вистояли, не встояв бетон", – цю фразу, яка увійшла в історію разом із подвигом українських бійців, які боронили ДАП 242 дні, з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року, знає кожен українець. Ми зібрали для вас фільми у яких розповідається про події у Донецькому аеропорту.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  1. "Кіборги. Герої не вмирають"

Фільм розповідає про семеро добровольців, які до останнього захищають аеропорт, протягом 2 тижнів чергування одного батальйону в 2014 році. Фільм з перших кадрів кидає персонажів у бій на так званій "дорозі життя", що відділяла аеропорт від найближчого опорного пункту українського війська.

Режисер фільму – Ахтем Сеітаблаєв, сценарій - Наталії Ворожбит. Загальна прем’єра відбулася у День Збройних Сил України, 6 грудня 2017 року, але першими картину побачили військові Маріуполя. У перший тиждень прокату «Кіборги» поставили рекорд серед українських фільмів.

Фільм отримав нагороди на Міжнародному фестивалі у Верховині, премію "Золота дзиґа", премію кінокритиків "Кіноколо".

  1. "Добровольці Божої чоти"

Це Історія творення української армії, братерства, неймовірних подвигів і підступних зрад. Історія боягузтва та шаленого героїзму. Історія добровольців, які з вірою у Бога та Україну поклали душу й тіло за нашу свободу.  Це повнометражний документальний фільм Леоніда Кантера та Івана Яснія про захисників Донецького аеропорту.

У фільмі знявся тернопільський воїн, нині – депутат обласної ради Валерій Чоботар. Крім України, кінострічку презентували в Італії, Новій Зеландії, Австралії та Польщі. "Добровольці Божої чоти" отримав приз глядацьких симпатій на 13 Міжнародному фестивалі документального кіно у Гданську.

  1. "Аеропорт. Неповернення"

Головними героями фільму "Аеропорт. Неповернення" стали захисники Донецького аеропорту, яких назвали кіборгами. Про те, як починався перший бій за ДАП і як після нього ще два місяці аеропорт утримувала 72-га ОМБР, розповідає фільм Сніжани Потапчук у супроводі інтерв'ю Андрія Куликова з чотирма оборонцями ДАПу.

Пряма мова у фільмі дає розуміння того, як і що саме відбувалося 25-26 травня в Донецьку. Як поділилися на зрадників України й тих, хто лишився вірним присязі на вірність українському народові, люди в погонах різних силових відомств України.

  1. "Аеропорт. Хроніка бійця"

Стрічка складається з записів, які робив на свій мобільний телефон боєць 93-ї бригади ЗСУ Олексій Болдирєв взимку 2014-2015 років під час оборони Донецького аеропорту. Це унікальна документальна картина найзапеклішого епізоду російсько-української війни. Кожна серія присвячена певній позиції, на якій стояв підрозділ Олексія Болдирєва: "Висота 17" – злітна смуга аеропорту, "Диспетчерська вежа" і "Пожарка".

Олексій робив їх у форматі відео-блогінгу, який набирав у той час популярності. Він докладно розповідав про побут бійців і тактичні дії, у яких на той момент брали участь бійці його підрозділу

  1.  "Трохи нижче неба"

Документальний фільм про чотирьох кіборгів, які загинули під час боїв за Донецький аеропорт, розказана родичами та побратимами загиблих. Автор ідеї та продюсер військовий Михайло Ухман  розповів, що збирав матеріали для стрічки понад два роки.

У фільмі багато інформації про захисників Донецького аеропорту, інтерв'ю родин загиблих, які відали своє життя на захист України. В основі стрічки історії чотирьох загиблих військових 80-ї бригади Збройних Сил України - Ігоря Римаря, Володимира Труха, В'ячеслава Мельника та Івана Вітишина, які загинули в останній місяць боротьби за Донецький аеропорт у січні 2015 року.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про фільм, знятий за мотивами повісті Кузьми Скрябіна . Відомо, коли стрічка побачить світ і з'явиться у прокаті.