"Будинок "Слово". Нескінчений роман": про що новий український фільм, над яким працювали цілих 10 років (ВІДЕО)

Кіно та серіали
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Кадр із фільму “Будинок “Слово”. Нескінчений роман”
Фото: пресслужба

У національний кінопрокат ця стрічка вийде 9 травня

Український кінематограф нині проходить процес трансформації та реального відродження. За останні кілька років глядачі побачили не один і не два, а набагато більше вітчизняних фільмів, достойних найвищої похвали. Чого коштує сама тільки документалка “20 днів у Маріуполі” Мстислава Чернова, яка взяла цьогорічний Оскар — вперше в історії України! Та й окрім цієї стрічки нам точно є на що подивитися, а заодно й дізнатися свою реальну історію.

Днями в Українському кризовому медіацентрі відбулась презентація офіційного трейлеру до художнього фільму “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” режисера Тараса Томенка. Це драматична історія українських письменників доби “розстріляного відродження”, яких зібрали під дахом одного будинку, аби змусити їх працювати на благо системи. Фільм розповідає про те, як комуністичний рай перетворюється на комуністичне пекло. Історія заснована на реальних подіях.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Про що фільм “Будинок “Слово”. Нескінчений роман”

1927 рік. Радянська Україна. За наказом Сталіна у Харкові збудовано кооперативний будинок “Слово”. Найвидатніших українських письменників заселяють у комфортні квартири. Усі вони стали учасниками експерименту, спрямованого на виведення нового типу радянського письменника та тотальний контроль над процесом творчості з метою створення єдиного художнього методу соціалістичного реалізму та не кожен з письменників погоджується оспівувати культ Сталіна. Неочікувано для мешканців будинку “Слово” до них підселяють нікому не відомого молодого письменника Володимира Акімова. Хто він? Ніхто не знає. З його появою в будинку “Слово” починають розгортатися дивні події, про що й досі мовчать його стіни.

Трейлер уже доступний на Youtube-каналі проєкту МУР – авторів першого в Україні мюзиклу про письменників розстріляного відродження “Ти [Романтика]”. Його створив засновник проєкту МУР Олександр Хоменко. В трейлері до фільму використовується музика гурту NAZVA, який цьогоріч брав участь у Нацвідборі на Євробачення 2024.

Продюсери та режисер зібрали у стрічці насправді зірковий акторський склад. Головні ролі у фільмі зіграли Дмитро Олійник (Володимир Акімов) , В’ячеслав Довженко (Микола Хвильовий) , Ніна Набока (тьотя Варя) , Марина Кошкіна (Галя) , а також Станіслав Сукненко (Лесь Курбас) , Юрій Одинокий (Мерер) , Валерія Ходос (Рая Троянкер) , Андрій Май (Володимир Сосюра) , Юлія Чепурко (Марія Сосюра) , Костянтин Темляк (Павло Тичина) , Геннадій Попенко (Михайль Семенко) .

Над цим проектом я зі своєю командою працював понад 10 років. І це було не даремно. Це довга і непроста дорога повернення письменників Розстріляного Відродження із небуття. Спочатку я зробив  документальний фільм “Будинок “Слово” (…) 8 років тому,  коли  він  вийшов у прокат, глядачі відкривали для себе цілий Всесвіт української культури. То було  справжнє повернення. Ефект цунамі. Після виходу картини з’явилися  велика кількість культурних ініціатив, започатковувались сайти, ставилися вистави, робились опери, літературні читання, записувались рок альбоми, перевидавалися книжки, відкривались мистецькі резиденції в самому будинку “Слово”. Дійсно, неймовірну силу має кінематограф! Але настав  той час, коли український глядач має побачити ігровий фільм “Будинок “Слово”. Нескінченний роман”. Це найважча наша артилерія, котра не залишить ворогу шансів,
— переконаний режисер та співавтор сценарію фільму Тарас Томенко.

Він додає, що надзвичайно важливо, що цей фільм вийде у прокат зараз — у доленосний для України час” , адже картина, на його думку, віддзеркалює нам той час 100 років тому, щоб  ми могли побачити нас теперішніх в кривавій  м’ясорубці російської орди”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

В національний кінопрокат стрічка вийде 9 травня.

Світова прем'єра художнього фільму “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” відбулась на 37-му Варшавському кінофестивалі 2021 в рамках міжнародної конкурсної програми. Фільм був також представлений на міжнародних фестивалях: FilmFestival Cottbus (Німеччина), Galway Film Fleadh (Ireland), The I Will Tell International Film Festival (USA), Prishtina International Film Festival (PriFest), Миколайчук OPEN та Kyiv International Film Festival Molodist.

Раніше ми розповідали, як росіяни вкрали фільм Параджанова “Тіні забутих предків”. Цю легендарну стрічку вони крутять у Франції на Фестивалі російського фільму і знімати із показу її навіть не збираються.