Режисер "Майстра та Маргарити" випустив у прокат антиросійське кіно: тепер путіністи вимагають завести на нього кримінальну справу

Новини культури
Юлія Кацаєва

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

Днями у російський прокат вийшла нова екранізація роману "Майстер та Маргарита", проте вже через декілька днів на болотах розгорівся величезний скандал. А вся річ у тому, що режисер картини Михайло Локшин отримав держфінансування на створення проєкту, а після – відзначився проукраїнською позицією. Що про це відомо – розповідаємо на ХОЧУ.ua!

Варто зазначити, що причин для скандалу, що розгорівся, було відразу декілька. По-перше, режисер кінокартини показав сталінську москву не такою, як зазвичай її малює роспропаганда. Адже кадри навіюють задушливий терор, який панував у радянські часи. А це, як ми знаємо, суперечить вигадкам z-патріотів, що возвеличують московську диктатуру. Так, у фільмі НКВСники та радянські патріоти показані як аморальні люди, водночас адекватні персонажі зображені як сьогоднішні опозиціонери. Тому й загальний настрій фільму вже встигли схарактеризувати, як анитипутінський.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ну а другим, важливішим фактором є політична позиція режисера картини Михайла Локшина. Адже росЗМІ почали поширювати інформацію, що з самого початку повномасштабного російського вторгнення, культурний діяч засуджував дії кремля. Локшин не раз висловлював свою підтримку Україні та бажав їй перемоги.

Варто зазначити, що усі публікації, скриншоти яких розповсюджують пропагандисти, були видалені із соцмереж режисера. Проте відомо, що Михайло навіть публікував правдиву інформацію про злочини російських окупантів у Бучі та заявляв, що рф має виплатити Україні репарації.

Режисер "Майстра та Маргарити" випустив у прокат антиросійське кіно: тепер путіністи вимагають завести на нього кримінальну справу - фото №1

До слова, найцікавішим у цій історії виявилося те, що на зйомки фільму за романом Булгакова режисер отримав гроші з держбюджету росії. Ще у 2021 році  йому виділили, за різними джерелами, від  800 млн рублів до 1,2 млрд рублів. Але, навіть попри це Михайло Локшин не "підіграв" роспропаганді та видав фільм, що за короткий період став лідером російського прокату та всього за 4 дні зібрав 434 мільйони рублів.

Представники громадської російської організації "Поклик народу" вже направили звернення до глави Слідчого комітету Олександра Бастрикіна і директора фсб Олександра Бортнікова. Вони вимагають, аби проти режисера фільму "Майстер і Маргарита" Михайла Локшина була порушена кримінальна справа. Окрім того, путіністи забажали внести його до списку екстремістів і терористів за "поширення фейків про зс рф і фінансування ЗСУ".

Режисер "Майстра та Маргарити" випустив у прокат антиросійське кіно: тепер путіністи вимагають завести на нього кримінальну справу - фото №2
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що режисер стрічки "20 днів у Маріуполі" не засуджує породіллю з Маріуполя , яка потрапила під удар окупаційної армії, а потім підтримала російського президента. Мстислав Чернов висловився щодо Маріанни Вишемирської, яка була жертвою під час бомбардування пологового будинку.