"Геть з глузду з'їхали": бренд Etnodim потрапили в скандал через вишиванку, присвячену польській армії

Новини моди
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Вишиванка, фото
Фото: etnodim.ua

Посяснюємо, що сталось

Українські вишиванки вже не перший рік мають величезну популярність не тільки в нашій країні, а й за її межами. Вишиті сорочки часто носить перша леді Зеленська . Люблять їх і мешканці інших країн. Тож український бренд Etnodim вирішив разом з Міжнародним легіоном ГУР МОУ презентували колекцію вишиванок, присвячених країнам, чиї добровольці допомагають Україні виборювати свободу. Але через незнання історії бренд втрапив в гучний скандал.

Серед сорочок, які випустив Etnodim, була одна вишиванка присвячена Польщі й натхненна емблемою Котвиця — символом Польської підпільної держави та Армії Крайової в часи Другої світової війни. Громадський активіст Олег Слабоспицький привернув увагу до цього орнаменту та висловив своє обурення, адже ті, хто вчили історію, знають, що Армія Крайова воювала проти УПА та відома етнічними чистками українців.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Etnodim презентував вишиванку... на честь польської Армії Крайової, яка під час Другої світової війни воювала проти УПА та відома вбивствами цивільного українського населення на Волині. Ви там геть з глузду з'їхали?
— обурився автор посту Слабоспицький.
Вишиванка Etnodim, фото
Фото: скриншот

Бренд Etnodim попросив вибачення через помилку. Вишиванку, присвячену Польщі, було знято з продажу.

Історія ховає в собі багато болю. І коли ми говоримо про минуле, чиїсь символи боротьби можуть бути нашою раною. Символ, зображений на одній із сорочок, є саме таким. Осмислюючи цей досвід, ми хочемо сказати — він не має бути на вишиванці,
— написали в Etnodim.
Бренд Etnodim випустив вишиванку присвячену Польщі, фото
Фото: скриншот
Бренд Etnodim вибачився, фото
Фото: скриншот

Олег Слабоспицький підтвердив, що творці бренду зняли скандальну вишиванку з сайту. Але, за його словами, вона все ще продається на їхній сторінці Facebook та на міжнародній платформі DressX.

Вишиванки Etnodim, фото
Фото: etnodim.ua
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що днями в рейтингу 100 найвпливовіших людей світу опинилися Дуа Ліпа, Андрій Єрмак і.... вдова російського опозиціонера Олексія Навальногоа. Як так сталося, читайте в нашому матеріалі .