Блискуча чистота: як відмити кришталевий посуд від нальоту

Лайфхаки
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Мабуть, не знайдеться домівки без кришталевого посуду чи ваз. З дитинства ми звикли сприймати речі з кришталю , як символ заможності і багатства. Надзвичайно гарно дивиться букет у вазі, чи цукерки у кришталевій креманці. А на Новий рік обов'язково, шампанське, у тонкому келиху на високій ніжці.

Але з  часом кришталь може набувати жовтизни і тьмяніти, або на дні графина від напоїв утворюється стійкий наліт. Повернути блиск і відчистити можна за допомогою простих способів, розповідає veseldom.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Блискуча чистота: як відмити кришталевий посуд від нальоту - фото №1

Правила очищення кришталю:

  • вода для миття, має бути нижче кімнатної температури;

  • гаряча вода забороняється, адже виріб може потріскатися;

  • на дно мийки потрібно підстелити м'яку тканину;

  • вироби з плямами варто попередньо замочити з мийним засобом на 2-3 години;

  • жир добре видаляється рідким мийним засобом;

  • жовтий наліт і давні плями слід обережно потерти сирою картоплиною, розрізаною навпіл.

Келихи

При митті келихи тримаються за нижню поверхню дна, за ніжки не тримати. Якщо келихи з різьбленими поверхнями, вони добре очищаються зубною щіткою з м'яким ворсом;

Графин або ваза

Для застарілих плям та вапняного нальоту використовують народний засіб з газованим напоєм. Залийте кока-колу в посуд і залиште на ніч. Потім ви легко знімете забруднення ганчіркою чи губкою. Посуд ретельно промийте у прохолодній воді.

Добре вимитий посуд гарно витріть м'якою ганчіркою чи кухонним рушником. Повернути блиск кришталю допоможе протирання губкою, змоченою в оцті.

Речі з позолотою не дозволяється терти, щоб не пошкодити малюнок. Вистачить промити їх водою і злегка обсушити паперовим рушником, прикладаючи його до позолочених елементів, з обережністю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Кришталевий посуд можна мити у посудомийній машині . Але щоб битий посуд не став неприємним сюрпризом, роздивіться чи є на ваших речах відповідна позначка.