Коти мають близько 300 різних виразів мордочки. Перевіряємо на найвідоміших українських пухнастиках

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Раніше ми розповідали, як коти знають, коли чекати біди . Тепер вразимо вас новою інформацією. Зокрема, про те, що коти мають близько 300 різних виразів мордочки! А щоб перевірити цю теорію, також пропонуємо поглянути на найзнаменитіших українських пухнастиків.

Чи замислювались ви колись над тим, що означає вираз мордочки вашого домашнього улюбленця? Якщо ні, то незабаром ви зможете це з’ясувати.

Під час нового дослідження, яке провели вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, вивчалися типи виразу мордочок котів, які вони демонструють у спілкуванні один з одним. Про це пише BBC.

Як проходило дослідження

Науковець Лорен Скотт відвідувала благодійне котяче кафе в Каліфорнії протягом серпня та червня 2023 року. За цей час дослідниця зняла близько 194 хвилин котячої міміки - особливо тієї, що спрямована на інших котів. Потім Лорен проаналізувала відзнятий матеріал за допомогою Бріттані Флоркевич - еволюційного психолога, яка вивчає емоції та поведінку певних видів тварин.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Було зафіксовано 276 унікальних виразів котячих мордочок. Кожен вираз складається з поєднання чотирьох з 26 унікальних мімічних рухів - таких як відкрита паща, розширені або звужені зіниці, моргання, облизування носа, рухи вусів та положення вух. Для порівняння, люди мають близько 44 унікальних рухів обличчя, а собаки - 27 (але загальна кількість виразів невідома).

Із зафіксованих виразів близько 45% вважаються дружніми, 37% - більш агресивними або гнівними, а решта 18% - незрозумілою сумішшю цих двох типів. Також вчені дійшли висновків, що коти мають деякі вирази, спільні з людськими - певно, перейняли їх за 10 000 років співжиття з нами.

Спробуйте оцінити котячу міміку

Відштовхуючись від цієї інформації, Суспільне Культура зібрало знімки найвідоміших українських котів та запропонувало оцінити їхню міміку.

Кіт Амбасадор

Тварина перебуває на службі в Міністерстві закордонних справ України. Його робоче місце знаходиться одразу на вході, біля вертушки. Воно обладнане утепленою коробкою, табличкою з написом “четвер - неприймальний день” та столом з телефоном.

Фото: twitter.com/Makeiev
Фото: twitter.com/Makeiev

Кіт Степан

Зірка соцмереж, володар світової премії блогерів World Influencers and Bloggers Awards та амбасадор проєкту Міністерства культури та інформаційної політики “Збережіть українську культуру”. Також кіт потрапив на обкладинку журналу Times Monaco: в статті він розповів, що був змушений виїхати з Харкова через безперервні обстріли рф.

Фото: @loveyoustepan
Фото: @loveyoustepan

Кішка Глорія

Кішку врятували із 7 поверху розбомбленого будинку в Бородянці, де вона прожила близько двох місяців без їжі та води. За словами мешканців будинку, господарі не покинули тварину - вони шукали кішку, але не змогли знайти. Кішка стала персонажкою багатьох інтернет-мемів і навіть прообразом героїні книжки Олександра Михеда “Котик, Півник, Шафка”. Як представниця перської породи, вона має характерний постійний сердитий вираз мордочки.

Фото: @shafa_the_cat
Фото: @shafa_the_cat
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Кіт Левчик 

На початку вересня 2020 року у львівській мерії оселився кіт, на ім'я Левчик. Він став зіркою соцмереж, отримав звання котячого мера міста і тепер зустрічає іноземні делегації та поблажливо приймає гостинці.

Фото: @lvivcitycat
Фото: @lvivcitycat

Кіт Гюнтер

Гюнтер народився та виріс на території будівлі Головного управління розвідки Міноборони у Києві. Очільник воєнної розвідки Кирило Буданов віджартовується, що цей кіт знає багато державних таємниць. Також Гюнтер пережив ракетний удар, але залишається в ГУР.

Скрін з документального проєкту Дмитра Комарова
Скрін з документального проєкту Дмитра Комарова

Кіт Байден

Свого часу заступник мера Дніпра Михайло Лисенко опублікував у  Facebook прохання допомогти знайти йому гідного котопомічника. Конкурс виграв харизматичний рудий кіт, якого назвали на честь американського президента Джо Байдена.

Фото: Денис Карпенко / dp.informator.ua
Фото: Денис Карпенко / dp.informator.ua

Кіт Фенікс

Тварину знайшли під уламками будинку в Андріївці Київської області у квітні 2022 року. У Фенікса були опіки на тілі, обпалена шерсть та вуса й ветеринари навіть вважали, що він осліп та оглух (благо, помилилися). Наразі він відновився і проживає в офісі зоомагазину Pethouse.

Фото: @pethouse.ua
Фото: @pethouse.ua
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, що робити, якщо улюбленець боїться незнайомців.  Дотримуйтесь цих рекомендацій  і вам більше не доведеться відмовляти собі у можливості запрошувати додому гостей через лякливого пухнастика.

Фото: @loveyoustepan