Команда “Не можна”: її можуть вивчити навіть котики!

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Часом котячим неподобствам немає кінця. У такому разі вам краще навчити маленького бешкетника команди “Не можна”, щоб зупиняти його від дряпання меблів, спроб вкрасти щось зі столу чи згризти ваш улюблений вазон. Як це зробити - підкажемо у цій статті на HOCHU.ua.

Коти вчитимуться з радістю, якщо ви організуєте цей процес відповідно до їхньої природи. Наприклад, вони є досить чутливими до емоцій та інтонацій, тому це обов’язково потрібно враховувати при дресируванні тварини. Про це пишуть експерти Optimeal.

Починати виховання домашнього улюбленця потрібно з 1-1,5 місяця. Втім, дорослі особини віком 2-4 роки теж піддаються навчанню, щоправда, забиратиме воно дещо більше часу. А ось після 7-8 років вам навряд чи вдасться навчити пухнастика нової команди.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як навчити котика команди “Не можна”

  1. Розпочинайте навчання у момент скоєння твариною шкоди. Зупиніть улюбленця: можна взяти його на руки, відібрати предмет, що він гризе, забрати з ліжка або ж відвернути його увагу голосним звуком (вони це не люблять).

  2. Чітко та голосно скажіть “Не можна” або “Фу”. Покажіть тварині виразом обличчя, що ви незадоволені її діями.

  3. Якщо тварина продовжує чинити шкоду - бризніть на неї водою з пульверизатора.

Важливо не перестаратися у навчанні - не налякати улюбленця надто сильно, не викликати у нього стрес чи страх. Також впевніться, що кіт не травмується, коли ви раптово привернете його увагу голосним звуком.

Фото: nauka.ua
Фото: nauka.ua

Що не можна робити під час навчання кота

Застосовувати фізичне покарання, зокрема - бити тварину. Так ви шкодите її фізично та психологічно, що може призвести до появи агресії чи полохливості.

Ігнорувати небажану поведінку улюбленця. Якщо ставитися до неї поблажливо, кіт буде вважати її дозволеною нормою.

На що ще звернути увагу

  • Правил виховання улюбленця мають дотримуватися усі члени родини.

  • Сварити кота потрібно саме в момент проступку, а не по факту виявлення наслідків. Тварина не здатна пов’язати провину з покаранням.

  • Враховуйте, що іноді кіт робить шкоду з певних причин. Зверніть увагу на його здоров’я - фізичне та психологічне.

  • Якщо вам не вдається побороти негативну поведінку пухнастика самостійно - скористайтесь послугами зоопсихолога або ветеринарного лікаря.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, як позбутися неприємного запаху з котячого лотка. Просто додайте в нього цей копійчаний засіб!

Фото: sparkmedia.com.ua