Котячі ревнощі: чим вони відрізняються від людських

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Кіт, фото
Фото: zilvitismazeikiai.lt

Щоб кіт не ревнував, враховуйте його потреби та надайте

Часом ніжний та ласкавий улюбленець може почати демонструвати незвичну поведінку - шипіти чи навіть розпочинати бійки. Зазвичай це відбувається під час знайомства з новою людиною або твариною. У таких ситуаціях кажуть, що кіт ревнує. Та чи дійсно пухнастики на це здатні - розповідаємо далі.

Наші домашні улюбленці здатні нас дивувати. На жаль, часом не в найкращому розумінні слова. Так, коли в домі з’являється нова тваринка, новонароджений малюк або романтичний партнер, котик може відреагувати на них вельми недружелюбно.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Люди називають таку поведінку тварини ревнощами, але чи це дійсно так? У Daily Paws зазначають , що, згідно з деякими дослідженнями, котики здатні відчувати емпатію та горе. Тож логічно, що і ревнощі не є для них чимось надзвичайним.

Але, за словами зоофахівчині Мері Моллой, все ж котячі ревнощі мають деяку відмінність від людських. Так, котячі ревнощі - лише про те, що кіт помічає, що не отримує того, що хоче, або що інша істота має те, що він хоче. Водночас людські ревнощі - складна емоція, така ж, як емпатія чи горе, вони можуть перетворитися у нав'язливу ідею - а коти живуть моментом.

Кіт, фото
Фото: ukr.media

Коли котик ревнує, він може почати:

  • обприскувати та мітити територію;

  • спати у лотку;

  • шипіти або битися;

  • кусатися або нявкати.

Коти можуть проявляти схожу на ревнощі поведінку до нового члена сім’ї. Проте експерти вважають, що вона радше пов’язана з розгубленістю пухнастика через незнайомі запахи, звуки та рухи нової людини або тварини. Так, змінюється звичний ритм життя і це впливає на улюбленця.

Що робити, аби кіт не ревнував

Створіть безпечний простір для вашого кота, враховуючи його вподобання. Зокрема, гладьте улюбленця так, як йому подобається, приділяйте увагу його невербальним сигналам та поважайте особисті кордони тварини.

Пристосуйтесь до потреб вашого улюбленця, щоб йому було легше адаптуватися до нового середовища. Дотримуйтесь графік годування, регулярно грайтесь з твариною та дозвольте котику взаємодіяти з новими членами родини у своєму власному темпі.

Приділяйте однакову увагу всім членам родини. Особливо це важливо для сімей, у яких є кілька котів - інакше це може спровокувати серйозні суперечки за ресурси між тваринами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, як зробити ігри для кота безпечними та цікавими. Детальніше про це - читайте у цьому матеріалі .