Візьміть на олівець: городні культури, що ідеально ростуть в тіні

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, які роботи чекають на дачника на початку зими. Але, окрім безпосередніх робіт, зима - це ще й час планування.

Щоб ви могли без поспіху спланувати, що й куди будете садити наступного сезону, розповідаємо разом зі “Школою Життя” про городні культури, які можуть рости в негустій тіні. Мало хто знає, та під ажурним листям негустих дерев або чагарників можна вирощувати багато культур.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Капуста

З недоліком освітлення миряться ранні сорти білокачанної капусти. Качани будуть невеликі, зате соковиті та смачні. Так само росте броколі. А ось цвітну капусту спеціально садять у легкій півтіні - так качанчики будуть білими та смачними. Те саме стосується кучерявої, пекінської, і капусти пак-чой.

Багаторічні цибулеві

Шнітт, шалот, черемша, джусай, батун, слизун та інші багаторічні цибулі чудово ростуть у півтіні. Так вони виростають ароматнішими.

Пряні трави та зелень

В півтіні вони чудово зростають, дають соковите листя, а також довше залишаються. У пахучих трав там навіть аромат кращий, і значно інтенсивніший, ніж на тих, що були вирощені на прямому світлі.

Редиска

Віддає перевагу прохолоді і короткому світловому дню. Ідеальний варіант - садити її між деревами, щоб грядка освітлювалася кілька годин на добу.

Спаржа

Під сонцем спаржа швидко стає зеленою та втрачає цінність. Щоб відбілити молоді пагони, їх часто засипають землею чи вкривають. Цій рослині підійде вирощування на тінистій ділянці.

Бобові

Представники цієї групи овочів миряться із невеликим притіненням. Але є спеціально виведені сорти квасолі, які ростуть  на тінистих ділянках

Хрін

Цю рослину можна назвати справжнім королем тіні серед городніх рослин. Це справді єдина культура, яка чудово почувається у густій тіні, і погано – на відкритих, сонячних ділянках.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У такому випадку урожай дозріє дещо пізніше, ніж на сонячному місці. Але рости вони там будуть. Також ми розповідали, як затримати на ділянці сніг.