Як та навіщо городники обрізають “носики” у насіння перцю: лайфхак для розсади

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали про хитрий лайхфак для розсади, який збереже вам гроші. Тепер ділимось ще одним трюком, який у деяких випадках доцільно застосовувати перед вирощуванням солодкого перцю.

Обрізання “носика” у насіння перцю - це передпосівна операція, з допомогою якої дачники прискорюють проростання насіння. Однак, як і будь-яка інша операція, вона має свої тонкощі та нюанси. Про них розповіли на порталі “Школа Життя” .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Навіщо насінню обрізають “носик”?

  • Прискорення проростання. Вважається, що ця процедура може скоротити терміни проростання на 2-3 дні.

  • Підвищення схожості. Обрізка носика може підвищити схожість насіння перцю, особливо якщо воно старе або слабке.

Однак, є і мінуси. Приміром, якщо обрізати носик неправильно, можна пошкодити насіння і воно не проросте. А ще обрізане насіння є більш вразливим до інфекцій.

Як правильно обрізати носик у насіння перцю?

Для обрізки носика обов’язково використовувати гострі та чисті ножиці. Леза перед обрізкою слід обробити перекисом водню або розчином марганцівки, щоб не заразити насіння.

Носик обрізають на 1-2 мм, лише горбок. При цьому важливо не пошкодити насіння всередині - якщо отриманий зріз буде занадто великим, насіння може не прорости. Таке насіння не можна замочувати та пророщувати - лише одразу сіяти. Саме тому ґрунт для посіву слід підготувати заздалегідь.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо ваше насіння старе або слабке, обрізка може підвищити його схожість та прискорити проростання. Однак для хорошого та здорового насіння обрізка може бути непотрібною і навіть шкідливою. Також ми розповідали про  три правила , які допоможуть вирости міцну та красиву розсаду.