Не чекайте весни: як з кількох гілочок отримати сад ароматної зелені на підвіконні 

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Час готувати підвіконня для розсади - ми розповідали про цікавий лайфхак для цього. Однак, навіть якщо ви не плануєте займатись городом, можна просто на підвіконні виростити свіжу зелень.

“Хочу” розповідає, які види зелені нескладно виростити просто вдома - на підвіконні. З правильним доглядом зробити це зовсім нескладно.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Яку зелень можна виростити вдома:

  • Кріп

  • Петрушка

  • Салат

  • Цибуля

  • Орегано

  • Базилік

  • Майоран

  • Тим’ян

  • Розмарин

  • Шавлія

Є два варіанти, які допоможуть виростити на вашому підвіконні зелений сад: живцювання та вирощування з насіння. Другий варіант найкраще підходить для кропу, петрушки, різних видів салату, шавлії, базиліку тощо. Пророщування живця, на мій смак, набагато зручніше, але воно потребує купівлі свіжої зелені.

Як виростити зелень з насіння

Розмістіть трохи землі у будь-якій ємності з прозорою кришкою. Якщо такої немає, візьміть звичайну тарілочку і накрийте її потім харчовою плівкою.

Викладіть у ємність насіння та присипте його невеликим шаром субстрату. Ретельно зволожте з пульверизатора та накрийте кришкою. Поставте туди, де не холодно, в ідеалі, щоб на кришку потрапляли сонячні промені. Час від часу перевіряйте, зволожуйте.

Коли з’являться перші паростки, продовжуйте зволожувати. Час від часу відкривайте кришку чи знімайте плівку, щоб була циркуляція повітря. Коли рослинки підростуть, розмістіть їх у більші горщики.

Замість землі можна використати звичайну паперову серветку - просто зволожте її, вона втримуватиме вологу. Однак в такому випадку паростки слід пересаджувати, як тільки вони проростуть і окріпнуть.

Живцювання

Найкраще живцюванню піддаються базилік, тим’ян, розмарин та орегано. Вам знадобляться свіжі гілочки - після того, як принесете їх з ринку чи супермаркету, відберіть невеликі свіжі паростки, обновіть на них зрізи та поставте у склянку з чистою водою. Перевіряйте періодично кінчики гілочок - з них скоро почне рости нове коріння. Для різних видів потрібен різний час - від 2-3 днів у базиліку до 2-ох тижнів у розмарину. Як тільки рослинка наростить кореневу систему, пересадіть її в землю.

Яким би методом ви не скористались, коли рослина вступить у фазу активного росту, відщепіть їй верхівку. Завдяки цьому ви будете мати акуратні кущики зелені.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вирощування зелені на підвіконні - це чудовий спосіб мати під рукою свіжі та ароматні трави протягом усього року. Також ми розповідали, як виростити хурму з кісточки.