3 головні правила обрізання груші, щоб не занапастити дерево навесні

Сад і город
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Грушове дерево, фото
Фото: botanichka

Їх повинен знати кожен дачник

Весняна обрізка — задача, яку повинні запланувати собі усі дачники, на ділянці яких є дерева та кущі. Ми вже розповідали про загальні правила обрізання дерев , щоб їм не нашкодити напередодні нового сезону, а сьогодні вирішили зупинитися й докладніше розповісти про обрізку груші навесні.

Як потрібно стригти грушеве дерево? Відповідь на це питання дає телеграм-канал “Сучасна дача”. До вашої уваги — три головні правила обрізання груші після зими.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

1️⃣ Обрізку потрібно проводити щороку

Щорічна обрізка дерева допоможе йому правильно розвиватися і направляти свої ресурси на формування великої кількості здорових плодів та гарної крони. Без цього очікувати на гарний врожай — марно.

2️⃣ Висота штамба має бути в межах 60 — 90 см

Висоту штамба визначає обрізка дерева у перший рік — і тут все максимально просто: якщо саджанець обрізати на висоті понад 1 м, то крона закладеться надто високо, а це значить, що до врожаю згодом буде все тяжче дістатись. Якщо ж гілки почнуть розростатися вшир на занадто малій висоті, то з роками вони практично “ляжуть” на землю разом з плодами.

3️⃣ Усі дзиґи вирізають протягом усього сезону

Дзиґи — це потужні вертикальні гілки, які вважаються паразитами. На них не ростуть плоди — вони тільки тягнуть з дерева поживні речовини, заважаючи таким чином розвиватися тим гілкам, на яких формується врожай.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше ми ділилися хитрим трюком, який допоможе отримати небувалий врожай винограду. Досвідчені агрономи знають одну цікаву техніку, за допомогою якої кількість грон збільшить у рази.