Це потрібно знати, плануючи сад: тонкощі сумісності дерев і чагарників

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

садити дерево
botanicmarket.com.ua / Як обирати місце для дерев

Не всі рослини будуть добрими сусідами одне одному

Ми розповідали, скільки разів потрібно підгортати картоплю. Тепер ділимося порадами, які слід враховувати при посадці на своїй ділянці, аби “характер” кожної рослини не заважав іншим.

Всі ми хочемо, щоб наш сад цвів та плодоносив. Але для цього важливо не лише правильно доглядати за рослинами, а й знати, які з них можна садити поруч, а які краще тримати на відстані. Разом із greenpost розповідаємо детальніше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Деякі дерева та кущі можуть бути "поганими сусідами" для інших:

  • Береза має потужну поверхневу кореневу систему, яка "забирає" воду та поживні речовини в інших культур. Її краще садити подалі від інших дерев, або ж регулярно підгодовувати сусідів.

  • Ялина підкислює ґрунт, що негативно впливає на багато рослин. Її сусідами можуть бути лише інші хвойні та вересові культури.

  • Волоський горіх та фундук витісняють інші рослини. Під ними можна посадити тіньовитривалі культури, але листя потрібно регулярно збирати та виносити з ділянки.

  • Жасмин садовий, сир, рози, калина, барбарис та кінський каштан пригнічують яблуні та груші. Їх краще садити подалі від цих плодових дерев.

А ось які дерева та кущі добре "ладнають" один з одним:

  • Яблуня невибаглива до сусідів, але не рекомендується садити її поруч із дубом, липою, тополею та кленом (якщо місця мало, то садіть їх трохи віддалено).

  • Вишня любити рости поряд з вишнею, черешнею, виноградом та яблунею.

  • Слива не любить грушу, але добре відчувається поруч зі смородиною.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

При виборі сусідів для своїх дерев та кущів враховуйте також їх потреби у ґрунті, освітленні та воді. Також ми розповідали, як правильно садити кабачки.