Відзначаємо свято апостола Андрія Первозванного: перевірені ворожіння для дівчат

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Багато хто вже намагався дізнатися долю на великомучениці Катерини . А ті, хто з якихось причин пропустив дату, можуть зазирнути в майбутнє у свято апостола Андрія Первозванного. Перевірені часом ворожіння на Андрія — вже в нашому матеріалі.

Історія свідчить про те, що Андрій Первозваний був послідовником Ісуса Христа і учнем Іоанна Хрестителя, одним із 12 апостолів. Пам'ять про цього святого на українських землях шанують уже багато століть, він вважається також першим небесним патроном України. Так, у "Повісті минулих літ" є оповідь про те, що Андрій Первозваний зробив пророцтво про виникнення великого міста на нинішніх київських пагорбах, де буде багато церков. У Києві згодом 1086 року було побудовано церкву на честь шанованого святого.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше День Андрія відзначали 13 грудня, але після переходу ПЦУ на новий календар, дата зазнала змін. Тепер апостола Андрія вшановують 30 листопада.

ворожіння на андрія первозванного

Як ворожити на Андрія Первозванного?

Свято апостола Андрія Первозванного має величезну кількість традицій, про які ми розповідаємо в матеріалах із розділу "Свята" . Але однією з найулюбленіших є все, що пов'язано з ворожінням, проведенням певних ритуалів і замовлянь, щоб дізнатися майбутнє, привернути до свого життя любов, гроші й удачу. Далі ми розповімо детальніше про те, як ворожити в ніч на Андрія і які ворожіння на Андрія Первозванного дійсно працюють.

Потрібно знати таке:

  • у ніч на Андрія можуть ворожити тільки дівчата. Але тільки тоді все спрацює, якщо був дотриманий Різдвяний піст , який зараз у самому розпалі;

  • потрібно зберігати мовчання до, перед і після ворожіння, поки не настане ранок.

  • до святого Андрія потрібно звертатися з молитвами, щиро формуючи свої прохання.

Ворожіння на Андрія

Не секрет, що апостол Андрій вважається покровителем і порадником для незаміжніх дівчат, тому багато ворожінь на Андрія дійсно працюють. Ми зібрали ефективні ворожіння на Андрія, перевірені часом і досвідом наших предків.

Ворожіння на Андрія: калита

Увечері напередодні свята дівчата і хлопці зазвичай збиралися в порожній хаті, де спілкувалися і веселилися до півночі. Вечорниці не обходилися без калити. До свята Андрія Первозванного дівчата печуть калиту, спеціальну обрядову випічку. Це широкий корж у формі бублика, який змащують медом і підвішують до стелі в хаті. Холостяки верхи на кочерзі мають підстрибнути і відкусити шматочок, при цьому не засміявшись. Щасливці, які змогли це зробити, можуть готуватися до весілля. Після цього хлопці йшли додому, а дівчата приступали до ворожінь.

ворожіння на андрія

Ворожіння на записках на Андрія

Це ворожіння на Андрія — одне з найпопулярніших. Дівчатам потрібно написати чоловічі імена на листочках паперу, згорнути та покласти під подушку. Ще один листочок має бути порожнім. Вранці, не дивлячись, дістають один папірець навмання. Ім'я, що випало, буде ім'ям майбутнього нареченого. Якщо попався порожній, долю ще не визначено.

Ворожіння в ніч на Андрія: перехрестя

Дівчата, які не бояться темряви і того, що можуть побачити/почути, опівночі виходять на перехрестя і слухають звуки. Якщо сміх і пісні — скоро весілля, якщо сварки або плач — заміжжя не бачити ще рік.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ворожіння на ім'я судженого на Андрія

Звичайний перехожий може зіграти у вашому житті важливу роль. Так, увечері дівчина виходить на вулицю і запитує ім'я першого зустрічного. Це й буде ім'ям майбутнього чоловіка.

Ворожіння на ім'я на цибулині

Дізнатися ім'я судженого можна дізнатися і за допомогою звичного всім овоча. У ніч на Андрія треба взяти кілька цибулин, на кожній написати ім'я хлопця і помістити цибулини у воду. Яка з них першою проросте, від того хлопця і варто чекати на пропозицію руки і серця.

Ворожіння на Андрія Первозванного на ім'я судженого на воді

Для цього ворожіння на Андрія треба взяти велику ємність із водою та горіхову шкаралупу. На листочках паперу пишуть імена і розміщують їх по краю ємності. У шкаралупі закріплюють свічку, запалюють, встановлюють посеред посудини з водою і відпускають. Куди припливе шкаралупа — таким і буде ім'я судженого.

Ворожіння на Андрія з обручкою

Багатообіцяючим є це ворожіння на Андрія Первозванного. У миску насипають пшеницю, потім опускають у неї каблучки: золоту, срібну, з дорогоцінним каменем, просту. Потім перемішують із пшеницею, щоб кільця не було видно. Щоб передбачити майбутнє, треба заплющити очі, подумати про майбутню кохану людину і тягнути каблучку. Якщо попалася срібна, готуйтеся зустріти другу половинку, золота — надійде пропозиція вийти заміж, з камінчиком — почуватиметеся коханою і дуже щасливою, проста — шукатимете свою долю.

ворожіння на андрія на заміжжя

Ворожіння на тінях у ніч на Андрія

За формою тіней на Андрія можна дізнатися своє майбутнє. Для цього вночі в темній кімнаті підпалювали від свічки листок паперу і спостерігали за тінями:

  • тінь схожа на птаха — до змін;

  • на дерево — до багатства;

  • на кішку — до зворушливих романтичних стосунків;

  • на хрест — до проблем, хвороби;

  • на гору — до самотності;

  • на ворота — до гостей.

Ворожіння на чоботях на Андрія

У ніч на Андрія дівчина може ворожити на своєму взутті. Потрібно зняти свій чобіт і кинути від себе із заплющеними очима, при цьому не рухаючись. У який бік чобіт носком упаде, звідти наречений буде.

Ворожіння на Андрія з дзеркалами

Це ворожіння потрібно проводити наодинці із собою. Воно для найсміливіших. Опівночі дівчина ставить два дзеркала навпроти, а з боків свічки. Сама сідає так, щоб бачити дзеркала, у яких має відбиватися дзеркальний коридор. У цьому коридорі дівчина може побачити ім'я судженого або його образ. А якщо з'явиться щось страшне чи незрозуміле, треба сказати: "Чур мене!".

Ворожіння зі свічками на апостола Андрія

Для успішного ворожіння треба взяти дві свічки, поставити поруч і спостерігати. Якщо свічки схиляються одна до одної, на дівчину чекає щасливий шлюб. Якщо нахиляються в різні боки — це поганий знак.

Ворожіння зі свічкою на ім'я судженого

Ще одне ворожіння зі свічками на Андрія. Потрібно взяти глибоку миску з холодною водою і запалену воскову свічку. Потім треба нахилити свічку над водою і дати воску капати в миску. Фігура з воску має нагадати вам образ майбутнього чоловіка або навіть видати першу літеру імені майбутнього нареченого.

Ворожіння на дітей на Андрія

Щоб дізнатися кількість і стать майбутніх дітей, використовують воду. Для цього з вечора наливають у чарку води, опускають каблучку і виставляють на мороз. А перед сном приносять чарку: скільки буде горбків, стільки буде і синків, а скільки ямок — стільки доньок.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ворожіння на Андрія на варениках

Улюблені всіма ласощі допоможуть дізнатися, хто вийде першим заміж. Так, дівчата варили вареники і укладали їх у ряд. Потім до хати пускали кота або собаку. Чий вареник буде з'їдений першим — та раніше за всіх вийде заміж.

найкращі ворожіння на андрія первозваного

Ворожіння на Андрія 30 листопада на гілці вишні

Увечері потрібно відламати гілку вишні так, щоб її ніхто не бачив, і поставити у вазу з водою, примовляючи: "Святий Андрію, сподіваюся на тебе! Дай, що б вишня зацвіла, мою долю на поріг привела". Якщо до Різдва гілка зацвіте, дівчина вийде заміж наступного року.

Ворожіння в ніч на Андрія на зернах

Для цього треба взяти жменю зерна пшениці, квасолі або насіння. Потім ставлять запитання, на яке можна відповісти "так" або "ні", і перераховують кількість предметів у руці. Якщо число парне, то відповідь на запитання позитивна.

Ворожіння на стан чоловіка

Щоб передбачити добробут чоловіка, беру навмання поліно і розглядають його. Якщо поліно з сучками, чоловік буде багатий буде, а якщо — гладке, посватається бідний.

Ворожіння на сон у ніч на Андрія

Здавна вірили, що в ніч на Андрія можна побачити майбутнього чоловіка уві сні. Для цього брали гребінець або шматочок хліба, клали під подушку і примовляли: "Суджений-ряджений, прийди і причеши мене", або: "Суджений-ряджений, приходь, нагодую тебе". Якщо уві сні приходив хлопець, то саме він і стане майбутнім чоловіком.

Ворожіння на характер чоловіка на Андрія Первозванного

Щоб дізнатися, яким буде майбутній чоловік, дівчина розкладає в чотирьох кутах кімнати чотири предмети: дзеркало, книжку і шкатулку, ніж. Потім крутиться навколо своєї осі із заплющеними очима кілька разів. До якого предмета вона найближче повернеться, таким буде характер у її чоловіка. Дзеркало — самолюбний, книжка — розумний, скринька — щедрий, ніж — працьовитий.

ворожіння на андрія первозванного

Ворожіння на картах у ніч на Андрія

Потрібно взяти чотирьох карткових королів і покласти під подушку, примовляючи: "Хто мій суджений, хто мій ряджений — той наснись уві сні". Суджений сниться уві сні у вигляді короля.

Ворожіння на нитках 

Ниток беруть стільки, скільки дівчат будуть ворожити. Вони мають бути повністю однаковими й однієї довжини. Одночасно дівчата запалюють нитки і дивляться, чия згорить першою: тій дівчині першій і запропонують вийти заміж. Якщо ж нитка взагалі не догорить, значить весілля нескоро.

Ворожіння в ніч на Андрія по коту

Якщо вдома є кіт, можна перевірити долю з його допомогою. Для цього треба загадати бажання і покликати котика. Якщо кішка ступить через поріг правою лапкою, бажання здійсниться.

День Андрія: ворожіння по ланцюжку

Залишившись на самоті, дівчина бере в праву руку золотий або срібний ланцюжок. Чітко уявивши, що її цікавить, вона кидає ланцюжок на стіл і дивиться на фігуру, що утворилася.

Ворожіння на золі на Андрія

Для цього ритуалу треба взяти велику тарілку і, тримаючи над нею аркуш паперу, спалити його. Над попелом запаліть свічку і розгляньте тінь, щоб розгадати образи. Якщо побачите будинок, замок або палац, готуйтеся до швидкого весілля.

ворожіння в ніч на андрія

Нехай збудеться все, про що мрієте!

Також зараз для багатьох актуально, хто відзначатиме своє професійне свято в грудні 2023 року. Зібралося багато важливих дат. Повний список дивіться за посиланням.