Варварин день: чому 4 грудня варто прокинутися вдосвіта

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

4 грудня християни святкують День святої великомучениці Варвари. Ким була свята і які суворі заборони діють цього дня - дізнавайтеся у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Раніше День святої великомучениці Варвари Геліопольської відзначали 17 грудня. Але у вересні 2023 року ПЦУ перейшла на новий календар і більшість дат церковних свят змістилися на 13 днів раніше. У зв’язку з цим, цьогоріч і надалі ми вшановуватимемо святу Варвару 4 грудня.

Історія свята

Related video

Варвара народилася у III столітті на сході Римської імперії в сім'ї язичника. Вона прославилася дивовижною красою, через що власний батько Діоскар заточив її в башту, прагнути вберегти від чужих очей.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Перебуваючи в неволі, серце дівчини відкрилося Господу, тож після звільнення вона прийняла хрещення у місцевих християн. Розгніваний батько наказав піддати Варвару жорстоким тортурам та катуванню. Після відмови доньки зректися Ісуса Христа, з дозволу правителя Фінікії він вчинив суд над нею - обезголовив дочку власними руками. Пізніше Діоскара наздогнала кара - чоловіка вбило блискавкою.

Варварин день: чому 4 грудня варто прокинутися вдосвіта - фото №1

Що не можна робити на Варвари:

  • лихословити, сваритися з іншими, бажати комусь зла;

  • вживати алкоголь;

  • прати, білити та місити глину (але вишивати та ткати можна);

  • займатися домашніми справами (але дозволяється мити посуд та готувати їсти);

  • виходити з дому ввечері (без особливої потреби) - можна “зловити” хворобу;

  • невістці сваритися зі свекрухою, інакше відносини будуть зіпсовані;

  • спати допізна - хто заспить на Варвару, буде сонливим увесь рік.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також нагадуємо, що зараз  триває різдвяний піст. Раніше ми розповідали, що не можна робити у цей період, а що обов'язково слід зробити.

Фото: vsn.ua