Традиції Нового року в Україні та світі: історія та звичаї популярного свята, про які має знати кожен

Новий рік і Різдво
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Новий рік — одне з найпопулярніших свят у всьому світі, яке радо відзначають люди в різних країнах. Ми вже писали, що категорично заборонено дарувати на рік Дракона, під егідою якого мине 2024-й. А в цьому матеріалі розкажемо про історію цього свята, цікаві факти та новорічні традиції українців.

Історія Нового року

Походження свята Новий рік бере своє коріння з Месопотамії. Саме там зародилася традиція відзначати Новий рік під час сонячного весняного рівнодення, вважаючи цей час настанням нового життя і пробудженням природи від зимового сну.

У Месопотамії святкування Нового року відбувалося в кінці березня і тривало 12 днів, супроводжуючись маскарадами та карнавалами. Пізніше цю традицію узяли на озброєння стародавні греки, єгиптяни та римляни.

У 46 році до нашої ери імператор Юлій Цезар визначив 1 січня як початок року у новому календарі. Цей день був вибраний символічно, позначаючи перше сходження сонця після зимового сонцестояння. Так народився юліанський календар, а перший місяць отримав назву "січень" на честь римського бога Януса.

У минулому українці святкували Новий рік тричі: навесні, восени та взимку. Весняне святкування припадало на період з 1 по 14 березня, коли природа прокидалася від зимового сну. Осінній Новий рік прийшов на територію України із введенням греко-візантійського обряду у 15 столітті та був абсолютно християнським святом. А ось зимовий, як і зараз, наші предки відзначали 1 січня.

Традиції Нового року в Україні та світі: історія та звичаї популярного свята, про які має знати кожен - фото №1
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Новорічні традиції

Традиції Нового року в кожній країні відрізняють в залежності від релігійних переконань та культури, проте й мають багато спільного. Розгляньмо новорічні звичаї наших предків.

Новорічні традиції в Україні беруть своє коріння з язичницького періоду. Початково, основним віруванням було переконання, що на Новий рік вся нечиста сила покидає світ, тому важливо було захищати себе різноманітними ритуалами та травами.

З часом ці звичаї змінилися й були заміщені уявленням, що на це свято можна просити у Бога будь-що, і це обов'язково збудеться. Також вважалося, що якщо зустріти Новий рік з позитивними думками, то весь наступний рік буде такий самий. Це призвело до виникнення різноманітних звичаїв і обрядів, спрямованих на те, щоб свято пройшло щасливо та не завдало шкоди майбутньому врожаю, здоров'ю та добробуту.

Традиції перед Новим роком завжди включали святкову вечерю зі стравами, аналогічними до тих, які подають на Святвечір. Потім розпочиналися різноманітні обряди з метою привернення удачі у свій дім.

Одні з головних звичаїв на Новий рік були, звісно, щедрування та посівання. Ці обряди відомі нам й досі. Вони призначаються для того, щоб дарувати господарю щедрий та багатий врожай. Щедрувати могли всі, але сіяти дозволялося лише хлопцям. Вважалося, що тільки хлопці можуть привести щастя до дому, тому дівчатам сіяти було заборонено.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Обов'язково в будинку встановлювався дідух. Ці традиції Нового року зародилися в Україні в ті часи, коли свято відзначали 1 вересня. Тоді, після збирання врожаю, на знак плодючості та достатку встановлювали дідуха — сніп пшениці, який був прикрашений різноманітними плодами, ягодами та кольоровими стрічками. Пізніше йому на зміну прийшла ялинка. Вірилося, що вона також захищає будинок від негативних сил та нещастя. Її прикрашали цукерками, квітами, фруктами, а згодом – штучними іграшками. Цікаво, що перша скляна ялинкова іграшка була створена в Саксонії, у місті Тюрингія, у 16 столітті.

Традиції Нового року в Україні та світі: історія та звичаї популярного свята, про які має знати кожен - фото №2

Ще одна відома традиція перед Новим роком дарувати подарунки виникла у Давньому Римі. Там обмінювалися лавровими гілками, які символізували щастя та удачу.

Які традиції на Новий рік є зараз?

Поміж вже згаданих звичаїв, також дуже популярним зараз є перегляд новорічного звернення президента, приготування та випікання імбирних пряників, загадування бажання опівночі, відкривання подарунків 1 січня, перегляд улюблених новорічних мультфільмів та фільмів, узагальнення минулого року та встановлення новорічних цілей на майбутній рік.

Також існують традиції зустрічі Нового року. Щоправда, зараз вони пов'язані з китайським гороскопом. В залежності від того, під чиїм заступництвом пройде рік, люди дотримуються певних обрядів та ритуалів.

Як ми вже писали вище, цей рік пройде під егідою Зеленого Дерев'яного Дракона , який не любить сумувати та нудьгувати. Щоб "задобрити" цього звіра, варто зустрічати Новий рік 2024 в гарному настрої. Дракон цінує час, проведений у колі родини, тому це чудовий привід зібратися разом з близькими або друзями за великим столом, щоб насолоджуватися вишуканими стравами. При обміні подарунками не обмежуйтеся лише матеріальними цінностями. Дракону подобаються незабутні емоції та душевність.

Традиції Нового року в Україні та світі: історія та звичаї популярного свята, про які має знати кожен - фото №3
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про те, що не можна робити у новорічну ніч. Читайте про головні заборони, які можуть привернути хвороби та бідність.