Чому сьогодні не варто займатися ремонтом речей: особливості свята 9 березня

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Жінка сидить за швейною машинкою, фото
Фото: ukrainian.us

Це свято відоме ще і як 40 святих

9 березня у церковному календарі - День 40 мучеників Севастійських. Ким були святі та які існують традиції їх вшанування - розповідаємо далі.

Це свято започатковане на честь пам’яті 40 мучеників Севастійських, що прийняли жорстоку смерть за християнську віру, і належить до кола найбільш шанованих.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше це свято відзначали 22 березня. Проте від вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, а тому дата святкування змістилася на 13 днів раніше, а саме - на 9 березня.

Історія свята

У 320 році при владі був римський імператор Ліциній. Він був язичником та жорстоким гонителем християн. Одного разу сорок найкращих воїнів римського легіону поблизу міста Севастія (нині територія Туреччини), відмовилися зректися християнства, а тому прийняли мученицьку смерть.

Так, їх завели до Севастійського озера, що тоді було вкрите кригою, роздягнули та змусили там стояти. На березі в той час постійно розігрівали лазню для тих, хто відступництвом міг захотіти врятувати своє життя.

За переказами, бачачи, що мученики не замерзають, римські воїни перебили їм гомілки та спалили, а кістки кинули у воду, щоб ніхто їх не зібрав.

40 святих, зображення
Фото: unian.net

Традиції святкування

Як і в будь-яке важливе релігійне свято, цього дня потрібно відвідати храм. Віряни ставлять 40 свічок та б’ють стільки ж поклонів, читають молитви, дякують Господу за все, а також просять про захист.

Також цього дня печуть пиріжки у формі птахів. Їх нанизують на лозинки або різочки, роздають дітлахам або сусідам. Вважається, що тоді всі свійські птиці будуть здоровими.

Що не можна робити 9 березня:

  • гніватися, злитися, лихословити, ображати інших;

  • займатися фізичною працею, хатніми справами та рукоділлям;

  • займатися ремонтом речей;

  • позичати гроші.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, які події відзначатимемо у березні 2024 року. Повний перелік можна знайти у цій статті .