Коли День весняного рівнодення у 2024 році: дата, заборони та ритуали, які принесуть удачу

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

День весняного рівнодення, фото
freepik.com

Розповідаємо все найцікавіше про День весняного рівнодення, який в народі також називають Сонцеворот

Березень багатий на різноманітні свята , однак серед них є одна цікава дата — День весняного рівнодення. Коли він буде у 2024 році, а також що можна та не можна робити в цю дату? Читайте в нашому матеріалі!

Коли буде День весняного рівнодення 2024?

У 2024 році День весняного рівнодення настає 20 березня — о 05:07 за київським часом. Це час, коли день рівний ночі, а ще чинності набирає астрономічна весна.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сонце зійде точно на сході, а зайде на заході, перебуваючи рівно 12 годин над горизонтом і 12 годин під горизонтом. Цей день відзначається зміною пори року: на Південній півкулі починається астрономічна осінь, а на Північній астрономічна весна. З цього моменту світловий день починає збільшуватися, а ніч — зменшуватися.

Традиції та ритуали дати

День весняного рівнодення, або Сонцеворот, в народі сповнений традиціями й ритуалами. З цього часу починаються оновлення в природі: тане сніг, з'являються бруньки на деревах, звірі й птахи активізуються. Традиційно в цей день пекли булочки або печиво у формі птахів-жайворонків, як символу прихідної весни. Дітям дарували ці "пташки" та дозволяли запускати їх у небо: успішний запуск вважався добрим знаком. Також у булочки перед випічкою ховали різноманітні дрібниці, які вказували на майбутню долю людини.

У день весняного рівнодення важливо виконати деякі ритуали, які допоможуть очистити житло від негативної енергії й привернути щастя та гармонію. Серед них: прибирання в будинку, використання верби для вимітання старої енергії й негативу, а також примирення з людиною, з якою був конфлікт.

А ось для привертання кохання та удачі на весняне рівнодення рекомендується скористатися віковими ритуалами: записати бажання на папері, залишити його на 12 днів, а потім відпустити його у Всесвіт. Це допоможе здійснити мрії протягом наступного року.

Що не можна робити?

Цього дня заборонено сваритися, залишати безлад у домі, відкладати гроші на чорний день та садити вербу. Всі ці дії можуть призвести до неприємностей.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про іменинників березня . Дізнайтеся, коли і кого вітати з Днем Ангела за новим стилем 2024.