Нам потрібна зелена планета! Міжнародний день Землі та дерево, яке стало прообразом екоруху

Усі свята
720
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото Земля у долонях
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу.ua

Міжнародний день Землі нагадує про турботу

Кожного дня у календарі існує багато свят. 20 березня цілий світ відзначає Міжнародний день Землі. Цей день нагадує людям про її діяльність та вплив на планету та покликаний звернути увагу на покращення екології у цілому світі.

Люди повинні не лише використовувати багатства Землі, а й оберігати і піклуватися про неї. Як заведено відзначати цей важливий день, розповідає ecolog-ua.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
На фото наша планета
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу.ua

20 березня це день весняного рівнодення, символ пробудження природи від сну та розквіту живого. Він був запроваджений Організацією об’єднаних націй. 

У календарі міжнародних свят існує два Дні Землі – 20 березня і 22 квітня. Місія Дня Землі – миротворча і гуманістична, тоді як сенс і мета Дня Землі 22 квітня має більше екологічну мету.

На фото наша планета
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу.ua

Перше покликане заохочувати людей піклуватися про природу та привернути увагу до проблем екології. Свято започатковане американським громадським діячем Джоном Мортоном - у 1840-х роках він першим почав висаджувати дерева та чагарники і заохочував до цього інших людей. 

У 1871 році, він став секретарем Території Небраска, та одразу ж провів день, присвячений озелененню, – День дерева, який сильно відгукнувся у суспільства і надзвичайно припав до душі кожному. Саме тоді мешканці Небраски посадили майже мільйон дерев. Це стало початком своєрідного громадського екоруху.

На фото наша планета
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу.ua

Через сто років – 22 квітня 1970 року сенатором Конгресу США Гейлордом Нельсоном і студентами Гарвардського університету під керівництвом Денніса Хаєса було проведено день Землі. У цей день люди роздумують над проблемами вразливості природи. У багатьох країнах подібний день відзначається у день весняного рівнодення – 20 або 21 березня. А у 1971 році, свято було офіційно визнане ООН, як Всесвітній день Землі.

На фото наша планета
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу.ua
На фото природа
Фото: daytoday
На фото руки з Землею і дерево
Фото: pon.org.ua

Своєрідним прапором Дня Землі є одна з перших фотографій нашої планети з космосу, зроблена космонавтами. Вони прагнули донести людству неймовірну красу та крихкість Землі. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про День Землевпорядника. Адже ці трударі, як ніхто інший розуміють важливість піклування і збереження навколишнього середовища.