Поминальна субота 6 квітня: як молитися та що нести до церкви

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

як молитися у поминальну суботу
canva.com

Вірянам варто знати наступну інформацію, щоб дотриматися строгих рекомендацій щодо усіх обрядів

Нагадаємо, що поминальна субота — день вшанування пам’яті померлих родичів і близьких. Чому саме субота? Споконвіку цей день вважається днем тиші та спокою, тому підходить для молитов, аби Господь пробачив усі гріхи померлих. Також це час душевних спогадів про тих, хто вже спочив, відвідування храму, цвинтаря та сімейних поминальних обідів.

6 квітня у календарі квітня — субота третьої седмиці Великого посту перед Пасхою 2024 , яку не можна обійти увагою усім релігійним людям. У цій статті ми детально розповімо про поминальну суботу: що варто принести до церкви та яку молитву проказати.

Що нести до церкви у поминальну суботу

Те, що люди несуть до церкви, є милостинею за померлих родичів. Прихожани вірять, що померлі мають потребу у молитві та милостині за них. Також багато вірян ставлять питання, що нести до церкви у поминальну суботу. У цьому плані варто запам’ятати наступне: це мають бути продукти, що не швидко псуються та є пісними.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зазначається, що можна приносити до церкви хліб, воду, цукор, рослинну олію, крупи, фрукти, цукерки, — однак можуть бути також якісь місцеві звичаї храму та громади, яких теж варто дотримуватися. Потім ці “панахидки” роздають нужденним.

Точно не можна нести м’ясні вироби — і через Великий піст, і через те, що швидко псуються.

поминальна субота 6 квітня
pixabay.com

Як молитися у поминальну суботу

Релігійні люди твердо вірять, що своїми молитвами ми можемо вплинути на місце перебування душі померлої людини. На кожному богослужінні священник возносить до Божого Престолу наші прохання, подяки, прославлення. Ми молимося за рідних та близьких, що померли. Тому у поминальну суботу варто відвідати церковну літургію, подати записки про упокій з іменами померлих, поставити свічку як символ віри. Якщо немає можливості прийти у храм, можна помолитися за покійних вдома.

Є ряд молитов за померлих, які можна прочитати у поминальну суботу. Підкреслимо, що наша молитва допомагає душам померлих знайти спокій, а їхні гріхи будуть прощені.

***

Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена їхні), і всіх православних християн, і прости їм усякі гріхи вольні й невольні, і даруй їм Царство Небесне.

***

Господи, Утішителю і Пасторе наш! З благанням до Тебе вдаюся і прошу: почуй біль моєї душі, і не лишай в пеклі вогненному покійного раба Твого (ім'я/імена). Упокій душу його і прости йому всі гріхи, вільні та невільні, вкрий його своїм небесним покровом і дозволь перебувати в Царстві Твоєму навіки-віків. Амінь.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

***

Пом’яни, Господи, Боже наш, у вірі й надії на життя вічне спочилого раба Твого, брата нашого (ім’я) як Милосердний і Чоловіколюбець, відпускаючи гріхи та згладжуючи неправди, полегши, даруй і прости всі його провини вільні й невільні, визволи його від вічної муки та вогню геєнського і дай йому вічні Твої блага, наготовані для тих, що люблять Тебе.

Коли ж і згрішив він, та не відступив від Тебе і безсумнівно в Отця, і Сина, і Святого Духа, Бога, Тебе, в Тройці славимого, вірував і одиницю в Тройці і Тройцю в одиниці православно аж до останнього свого подиху визнавав, будь милостивим до нього і віру в Тебе замість діл прийми і з святими Твоїми, як Щедрий, упокой.

Нема бо чоловіка, що жив би і не згрішив. Ти один тільки без усякого гріха, і правда Твоя — правда вічна, і Ти один Бог милости і щедрот і чоловіколюбства‚ і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові‚ нині, й повсякчас, і на віки віків. Амінь.

молитва у поминальну суботу
pixabay.com

Як правильно поминати покійних у поминальну суботу

Тож підсумуємо усе вище сказане. У поминальну суботу варто:

  • Провести день у тиші за молитвою.

  • Відвідати церковну службу, замовити сорокоуст або літургію, подати записку з іменами померлих родичів.

  • Сходити на цвинтар, провідати покійних, прибрати могилки.

  • Вдома влаштувати поминальний обід для родини, приготувати пісні страви.

  • Не забути про благодійність, робити добрі справи та подавати милостиню.

як правильно поминати
pixabay.com

Сподіваємося, у таку важливу дату ця інформація була для вас корисною.

Також читайте, хто у квітні святкує іменини. У кого День ангела, читайте в нашому матеріалі за посиланням.