День укладення першої Конституції України: як це було та цікаві факти про подію

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

День укладення першої Конституції України як це було
canva.com, vechirniy.kyiv.ua

Публікуємо історичну довідку про події того періоду, які варто знати кожному свідомому українцю

5 квітня — особливий і дуже важливий день в історії України. Цього дня, 5 квітня, 1710 року, було укладено першу українську Конституцію. І сьогодні ми святкуємо 314 років з дня укладення цього надважливого документу. Як це було та цікаві факти про подію і той період, читайте у нашому матеріалі.

День укладення першої Конституції України: як це було, історична довідка

5 квітня 1710 року у місті Бендери на козацькій раді між новообраним гетьманом Пилипом Орликом, козацькою старшиною та козаками Війська Запорозького був укладений договір, який також називають першою українською Конституцію, Конституцією гетьмана Пилипа Орлика та “Бендерською конституцією” (на честь міста Бендери в Молдові, де проходила рада). Його назва: “Договори і Постановлення Прав і вільностей Війська Запорозького”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Цей документ називають історичною пам’яткою української та європейської політико-філософської та правової думки XVIII століття, що дала підґрунтя українському конституціоналізму, а також стала основою багатьох світових конституцій. Історики вважають цей документ першою Конституцією України.

перша конституція україни
onmedu.edu

Про що йдеться в документі “Договори і Постановлення Прав і вільностей Війська Запорозького”?

Документ регулював взаємовідносини між гетьманом і козацькою старшиною, а також сформулював основи державного устрою України, права та обов’язки її станів у випадку відвоювання її територій від московського царства та Речі Посполитої, а також проголошував причини переходу Війська Запорозького під протекторат Шведського королівства. Договір був скріплений присягою Пилипа Орлика (його обрали наступним гетьманом після Івана Мазепи), його підписом та державною печаткою Війська Запорозького і пізніше затверджений королем Швеції Карлом XII як “протектором України”. Від запорожців документ підписував — кошовий отаман Кость Гордієнко.

Договір складався із вступу-преамбули та 16 статей. В документі йшлося про суверенну республіку, яка проте зберігала протекторат шведського короля. Шведський король Карл ХІІ як “протектор” України підтвердив цей вибір спеціальним дипломом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Потужне значення укладення Конституції Пилипа Орлика як правового документа

На жаль, договір не вступив у повну силу через несприятливу міжнародну ситуацію і той факт, що Конституція укладалася на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в Україну. Однак положення договору все ж частково діяли до 1733 року.

Конституція Пилипа Орлика вперше обґрунтувала можливість існування парламентської демократичної республіки й виробила реальну модель незалежної та суверенної держави, що базується на природному праві народу на свободу і самовизначення та незнаних досі демократичних засадах суспільного життя.

Новаторство цього документу полягало в розподілі на гілки влади: виконавчу, законодавчу та судову. Також Конституція мала також антикорупційну спрямованість.

У цілому Конституція Пилипа Орлика випереджала свій час і утверджувала громадянські ідеї. Вона справедливо вважається першою демократичною Конституцією світу. У тогочасній Європі ці ідеї лише починали викристалізовуватися, тоді як у Конституції Орлика вже прослідковувалися демократичні традиції, за якими нині живе весь цивілізований світ.

Щодо майбутнього України — Конституція мала неабияке значення у формуванні нації та розвитку української державницької думки. Хоч документ і не набув чинності, однак сформував соціальне підґрунтя для незалежності України, визначив її культурне право на це.

пилип орлик фото
24tv.ua

Цікаві факти про першу Конституцію України

Сучасна назва "Конституція" походить від дослівного перекладу латинської назви оригінального документа: “Pacta et Constitutiones legum libertatumque exercitus zaporoviensis” — “Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького”.

Слово "Україна" згадується в повній версії Конституції шість разів, і щоразу з великої літери, як назва країни.

На основі Конституції Пилипа Орлика базуються конституції провідних країн цивілізованого світу, зокрема, Конституція США і Конституція Королівства Швеція.

Оригінал першої сторінки Конституції зберігається в Національному архіві Швеції. Остання сторінка україномовного тексту — в російському державному архіві давніх актів з оригінальним підписом Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького.

У Швеції, в місті Крістіанстад, де якийсь час жив Орлик, — відкрито пам’ятник Конституції.

9 квітня 2010 року в Бендерах, Молдова, було відкрито пам’ятний знак на честь Конституції Орлика, встановлений на честь її 300-річчя. Того ж року у Києві відкрили пам’ятник гетьману Пилипу Орлику.

Текст Конституції Пилипа Орлика опублікований на сайті Верховної Ради України.

перша конституція
weukraine.tv

Зі святом, дорогі українці!

Також нагадаємо, що зараз триває підготовка до прийдешнього світлого свята Великодня. Дізнайтеся заздалегідь, що не можна робити на Пасху, щоб не порушити важливі для вірян заборони. Усі подробиці доступні у нашій статті за посиланням.