Коли буде День вишиванки у 2024 році? Історія свята та цікаві факти про цю дату

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Вишиванка, фото
Фото: freepik.com

Дізнайтесь, як виникло це свято та коли його відзначатимуть у 2024 році

Нині вишиванка — це не тільки частина української культури, а й дуже популярна річ, яку носять вітчизняні й закордонні зірки. У вишитих сорочках часто з’являється перша леді Зеленська, іноді для світських виходів їх обирає відома танцівниця Діта фон Тіз та британський політик Борис Джонсон . Завдяки цьому виробу навіть з’явилось свято — День вишиванки, про яке ви можете більше дізнатись у цьому матеріалі.

Коли буде День вишиванки 2024?

День вишиванки у 2024 році відзначатимуть 16 травня . Вишиванка вважається одним із найважливіших символів українського народу. Це свято відзначають щорічно у третій четвер травня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Історія свята

Історія Дня вишиванки почалася у 2006 році завдяки ініціативі Лесі Воронюк, студентки Чернівецького університету ім. Федьковича. Вона запропонувала студентам обрати один день і разом прийти на заняття у вишиванках. Спочатку лише декілька десятків студентів приєдналися до цієї ідеї, але з часом до акції долучилися й деякі викладачі.

Гарні вишиванки, фото
Фото: freepik.com

З плином часу День вишиванки став дуже популярним у всій Україні, а особливо відзначався у Чернівцях. Вибір третього четверга травня для святкування підкреслює, що вишиванка може бути не лише елементом святкового вбрання, а й повсякденним атрибутом гардероба.

Традиції свята

Вишиванка — не просто частина святкового вбрання, вона є ключовим елементом української культури. Протягом століть український народ передає любов до вишиванки та зберігає унікальність та різноманіття її мотивів та орнаментів у кожному регіоні України.

Ідея свята полягає в підтримці українських традицій та культури через вшанування та носіння вишиванок, що стали символом національної єдності та гордості. Під час Дня вишиванки українці у всьому світі вдягають вишиванки, виражаючи підтримку української культури та спільної ідентичності.

Деякі цікаві факти про День вишиванки

Кіт у вишиванці, фото
Фото: twitter.com/unusual_cats
  • У 2011 році в місті Рівному було зафіксовано найбільшу кількість людей у вишиванках — 6570 осіб. Ця подія потрапила в Книгу рекордів України.

  • Орнаменти вишивки знаходять своє застосування не лише на сорочках, але й на автомобілях та навіть на тілах у вигляді татуювань.

  • Український національний музей у Канаді має понад 150 експонатів традиційного українського вишитого одягу з кінця XIX до початку XX століття.

  • Численні дослідження вказують на те, що традиція вишивання виникла ще до VI століття.

  • Іноді у вишиванки одягають не тільки людей, а ще й домашніх улюбленців — котиків та собачок.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали про 9 травня . Дізнайтесь, чи є насправді таке свято в Україні та чому його не відзначають.