Залізний кінь, ровер чи бігова машина? Цікаві факти про велосипед

Усі свята
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото велосипед
Фото: boomerang-boardshop

Всесвітній день велосипеда, транспорт, який обожнюють у цілому світі

Велосипед давно і міцно заволодів серцями багатьох людей від маленьких діток до поважних пенсіонерів. Прогулянки на “залізному коні” додають сили, покращують здоров’я та настрій, не вимагають особливих вмінь та не потребують багато місця для паркування.

Всесвітній день велосипеда (World Bicycle Day), який відзначається щорічно 3 червня. Встановлено цю подію у 2018 році рішенням  Генасамблеї ООН. Це найпопулярніший винахід людства з 1800 року. Ми зібрали для вас найцікавіші факти про двоколісного ”коника” з яким пов’язані найприємніші спогади дитинства.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Вважається, що ідея двоколісної машини була ще в Леонардо да Вінчі — це підтверджують малюнки, де зображено конструкцію, дуже схожу на велосипед. У 1817 році німецький винахідник Карл фон Дрейз сконструював своєрідний самокат, який мав два колеса, сідло та кермо. Слово “Велосипед” вперше було використано в 1860 році у Франції П'єром Мішо, який хотів підібрати слово, яке визначає транспортний засіб на двох колесах з простим механічним приводом. На французькому це слово звучить - BICYCLETTE (Бі Секлетте).

На фото велосипеди
Фото: Hoborg

Цікаві факти про велосипед

  • Томас Стівенс став першою людиною, яка здійснила кругосвітню подорож на велосипеді, Ця подія відбулася в 1884-1887 роках і була унікальною за своєю складністю, оскільки поїздка була здійснена на велосипеді ще старої конструкції - з величезним переднім колесом, і у велосипеда не було шин.

  • Найстаріша і одна з найскладніших велогонок в історії і до цього часу- це марафон Париж-Брест-Париж. Протяжність траси складає 1200 км.

  • Найпрестижнішою велосипедною гонитвою в світі вважається Тур де Франц. Її друга назва «Велика петля» – через маршрут, яким проходять учасники. Проводять Тур де Франц з 1903 року. Переможець Тур де Франс отримує грошовий приз, який, за традицією, ділить порівну між усіма учасниками команди.

  • Світовий рекорд швидкості на велосипеді встановив Олімпійський чемпіон Джон Ховард. У 1985 році йому вдалося розігнатися до 245,08 км/год (152,2 милі в годину).

  • Найдорожчі велосипеди виробляє фірма Aurumania. Вона виготовляє велосипеди, покриті 24-каратовим золотом і 600 кристалів Сваровскі. Золотий велосипед "Crystal Edition" є ексклюзивним і виготовлений лише в 10 екземплярах. Вартість цього велосипеда становить 100 000 доларів.

  • В Китаї на один автомобіль припадає 250 велосипедів.

  • В німецькому Фрайбурзі є престижний житловий район, в якому заборонено користуватись автомобілем, але надзвичайно популярні велосипеди.

  • Чоловіки в професійному велоспорті голять ноги. Це робиться для того, щоб сприяти застосуванню масажу і прискорити процес регенерації шкіри при подряпинах. Але насправді найважливішим аспектом гоління ніг є поліпшення аеродинаміки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як можна зберігати велосипед у кімнаті. Хоча він займає багато місця, можна зробити його практично непомітним.

За матеріалами daytoday, velosklad, boomerang-boardshop