Різдво та Новий рік: що читати і дарувати на зимові свята дорослим та дітям + ціни

Новий рік і Різдво
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ділимось переліком книг з новорічною атмосферою для дорослих і для дітей. Ми спеціально підібрали книги на різний гаманець і різний вік читача - від наймолодших до дорослих. Навіть такий чудовий подарунок може бути неповним без чогось, що ви зробите своїми руками. Ми розповідали, як швидко та дешево створити іграшкового гномика .

Звісно, цей перелік не повний і цілком суб’єктивний. Книг, які мають атмосферу зимових свят, є велика кількість. Маєте інші улюблені книжки про Різдво та Новий рік? Розкажіть про них у коментарях.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Для зручності ми вказали, скільки книги коштують. Всі ціни - з сайтів видавництв, тож в офлайн-книгарнях чи у інших ритейлерів вартість може відрізнятись.

“Казки під ялинку”

книга казки під ялинку
Видавництво Старого Лева, 2019

В “Казки під ялинку” увійшли твори сучасних українських авторів. Це подарункове видання, коштує 550 гривень. На сторінках цієї зимової книжечки діти зустрінуться з домовиками, феями, святим Миколаєм та його помічниками, єнотиком Бо та іншими казковими істотами.

“Історії друзів iз Горiшкових Плавнiв”, Катерина Єгорушкіна

Єгорушкіна горішкові плавні
Vivat, 2023

Це продовження циклу історій Катерини Єгорушкіної про мешканців Горішкових Плавнів. На сайті видавництва коштує 320 гривень. Саме у цій частині звірята готуються до зимівлі. Окрім історій про дружбу, святкування і сім’ю, у книзі безліч чарівних рецептів і добрих порад для дітей, батьків та всіх, хто бажає опанувати мистецтво дружби. Книжка допоможе позбутися тривожних думок, заспокоїть в непростих ситуаціях, а також змусить заново повірити в диво.

"Різдвяні казки пані Софії", Олександра Орлова, Марина Гаргай

різдвяні казки
“Читаріум”, 2023

Книга про дива, що можуть трапитися тільки на Різдво, коштує 378 гривень. Це збірник оповідань, натхненних образами і сюжетами з різних куточків світу. В ній ви знайдете історії про відважних принців та зачарованих принцес, відьом і казкових істот, таємничі замки тощо. Всі вони об’єднані однією сюжетною канвою - їх читачу в домі бургомістра розповідає гувернантка пані Софія.

“Різдвяна книжка”, Ярослав Грицак, Надійка Гербіш

різдвяна книжка
Видавництво “Портал”, 2023

Ця книга призначена маленьким читачам - від 6 і до 12 років. Звичайне видання коштує 380 гривень. Є ще “Велика різдвяна книжка” - це розкішне подарункове видання, вартістю 980 гривень.

Це велика історія про свято з особливою атмосферою надії та дива. Вона створена двома авторами, і це помітно, бо в тексті звучать різні голоси, щоразу додаючи нових смислів та інтонацій у розмову про найсвітліше свято. В книзі чимало зворушливих прикладів, як-от різдвяне перемир'я під час Другої світової. Тут і історичні факти, і роздуми про народження Бога, а також традиційні та комерційні символи.

"Моє тихе Різдво"

різдвяна книжка
Видавництво Старого Лева, 2022

Це збірка короткої прози сучасних українських письменників. Вона розрахована більшена дорослих, ніж попередні книжки з переліку. Вартість - всього 150 гривень.

На сторінках цієї книжки ви знайдете велику галицьку родину, що святкує Різдво, а ще — волонтерку, для якої застигає час без есемески з фронту. Там є історія мусульманки, помішаної на адвент-календарях, і навіть атеїстки, що на Святвечір старанно готує дванадцять страв. Це книга про старі і нові традиції, сенси і цінності. І про те, що Різдво у кожного своє, але воно від того не перестає бути тихим святом.

“Під подушку чи під ялинку?”, Дар’я Анцибор

під подушку чи під ялинку
Лабораторія, 2023

Це - антропологічне дослідження свят, книга для дорослих та підлітків, які цікавляться різдвяно-новорічними традиціями. Книга вартує 300 гривень.

Навколо зимових свят, окрім безумовної магії, завжди присутні також історичні питання. Яких символів сповнене традиційне й сучасне українське Різдво? Звідки взявся Дід Мороз? Чому ми чекаємо Миколая і який він має зв'язок із Сантою? Коли українці почали прикрашати ялинку, та яким було святкування Різдва у містах і в селах? Ґрунтовне дослідження антропологині Дар'ї Анцибор допоможе розібратися.

Різдво та Маланка

різдво та маланка
Ukraїner, 2022

Це теж книга про наші традиції, свята та ритуали. Вона коштує 800 гривень і розповідає, чому Різдво об’єднує цілі покоління, а Маланка — цілі села у вуличному карнавальному дійстві. Обидва ці свята мають глибоке значення для українців, їх обох десятиліттями намагалася знищити радянська репресивна машина. Це розповіді про традиції, що збереглися всупереч заборонам святкування, утискам та переслідуванню колядників і маланкарів. Це історії про сховані у скринях маланкарські маски, записані давні колядки та збори колядників на кухнях попри ризики арештів та обшуків.

Звісно, варто наголосити - цей перелік неповний, адже останніми роками вийшло так багато красивих книг українською мовою. Ми зібрали частину тих, які створені саме українцями і для українців.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що ж до світової культури свят зимового циклу, то вона теж величезна і цікава. Приміром, ми розповідали, як Новий рік святкують у Японії і які традиції наслідують з року в рік.