Новий рік по-японськи: чого ви не знали про традиції та звичаї цієї країни

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Такого барвистої яскравої зустрічі Нового року , як в Японії, неможливо побачити ніде у світі.  Японці дуже полюбляють новорічні свята, адже на них припадає найбільша кількість відпусток і практично всі державні і комерційні установи не працюють.

Хочу! розповість, як по особливому зустрічають Новий рік в Японії. Які страви полюбляють готувати і чи прикрашають вони ялинку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Новий рік по-японськи: чого ви не знали про традиції та звичаї цієї країни - фото №1

Японці також святкують Різдво. Вони називають це свято «Курісумасу», японський варіант слова «Christmas». У Японії це свято не офіційне та немає ніякого релігійного значення, тому святкування відбувається лише ввечері 24 грудня. Різдво японці проводять з другими половинками і часто роблять пропозицію саме у цей день.

Новий рік по-японськи: чого ви не знали про традиції та звичаї цієї країни - фото №2

Прикрашання

Міста починають прикрашати ще в листопаді, хоча і традиція головної ялинки міста відсутня, їх там дуже багато. Ялинки прикрашають штучні, червоного, срібного, блакитного кольору.  Виставляють біля входу в будинок соснові прикраси кадомацу («сосна біля входу»), які символічно охороняють будинок від злих сил.  Її прикрашають гілками папороті, мандаринами, а іноді й пучком водоростей. Міста прикрашають зображення і фігурки сердечок, купідонів і янголят.

Новий рік по-японськи: чого ви не знали про традиції та звичаї цієї країни - фото №3

Новорічний стіл

Вечеря проходить у колі сім'ї, без розмов та пісень, кожна страва має певний символ. Гречана лапша символізує довголіття, рис - достаток, чорні боби - здоров'я. П'ють новорічне саке, яке настоюють на травах.

Новий рік по-японськи: чого ви не знали про традиції та звичаї цієї країни - фото №4

Дід Мороз

У Японії є свій Дід Мороз. Його ім’я Сегацу-сан (пан Новий рік). Він одягнений у блакитне кімоно. Протягом передноворічного тижня він ходить по домівках і офісах та вітає японців із прийдешнім святом, але подарунків він не дарує. Тому в останні роки все більше маленьких японців віддають перевагу Одзи-сану (Санта-Клаусу), який з’явився в Японії нещодавно й теж під впливом західної культури, однак із подарунками. У новорічну ніч діти малюють свої мрії і кладуть їх під подушку.

Новий рік по-японськи: чого ви не знали про традиції та звичаї цієї країни - фото №5

Традиції

  • До Нового року потрібно роздати всі борги.

  • Напередодні Нового року, японці ретельно прибирають свої оселі, щоб очистити їх від злих духів.

  •  Відправляють новорічні вітальні листівки ненгадзьо поштою.

  • . Про прихід Нового року за 5-10 хвилин сповіщають 108 ударів дзвонів, звук яких чути опівночі з кожного храму. Згідно буддійським віруванням, людини обтяжують 108 згубних гріхів і турбот, а кожен удар дзвону проганяє одну з цих турбот.

  • Вранці 1-го січня всі поспішають прокинутися раніше, на стіл подається особливий новорічний суп дзонь (суп на настоянці з риби і овочів з великою рисовим коржиком моті). За традицією вона повинна пройти тихо і чинно, без гучних бесід і застільних пісень.

  • Зранку 1 січня японці читають новорічні привітання, а в другій половині дня ходять одне до одного в гості. При зустрічі мешканці Японії обмінюються подарунками («осейбо»). Як правило, дарують консерви, мило, шампуні та інші потрібні для побуту речі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Поринути в атмосферу свята і насолодитися прекрасними ярмарками можна у будь-якому куточку Японії. Варто хоча б раз відвідати цю чудову країну саме на Новий рік.