Кутя, картопля та узвар. Що має бути на столі на Щедрий вечір? 12 обов'язкових страв

Новий рік і Різдво
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Старий Новий рік , або Щедрий вечір в Україні відзначають в ніч з 13 на 14 січня. Також цього дня ходять щедрувальники. Щоб пригощати родину та гостей, господарі готуються заздалегідь, прибираючи оселі та готуючи традиційні страви.

В народі говорили, що щедрий стіл у Щедрий вечір обіцяє багатий рік для господарів. Тому розгляньмо, які 12 страв обов'язково повинні бути на столі в це свято.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Меню на Щедрий вечір

На Щедрий вечір на столі обов'язково має стояти 12 страв. Важливо відзначити, що склад цих страв може відрізнятися в залежності від регіону України. Дехто може готувати також потапці, кров'янку, голубці, верещаку, рибу і так далі.

1. Кутя. Це традиційна страва на Різдво та Маланку, яку готують з пшениці, ячменю чи інших круп, з додаванням сухофруктів, меду, родзинок та горіхів.

2. Картопля – важлива страва не лише на святковому столі, а й в будні. Її можна зварити, запекти цілою чи шматочками, зробити деруни чи приготувати за власним рецептом.

3. М’ясні страви. В Щедрий вечір вони є символами достатку, а ще їх готують зі свинини.

4. Холодець. Це традиційна українська страва, обов'язкова до приготування перед Старим Новим роком.

5. Вареники на Щедрий вечір готують з різною начинкою: картоплею, грибами, капустою, сиром, вишнями тощо. Подають їх зі сметаною або шкварками.

6. Традиційний український борщ із пампушками. Це не лише повсякденна страва, але й обов'язкова на святковому столі.

7. Пироги готують з різноманітними начинками – як солодкими, так і солоними. Вони займають центральне місце на Щедрому вечорі.

8. Капуста  – традиційна страва, яку готують на Щедрий вечір. Вона може бути свіжа або квашена, тушкована або з м’ясом.

9. Узвар. Це обрядовий напій із сухофруктів, який є символом життя та подається на Щедрий вечір та Різдво.

10. Холодні закуски. Це можуть бути м'ясні, сирні та овочеві нарізки, солоне та копчене сало, домашні соління та консервація.

11. Салати. Це важливий атрибут будь-якого свята, який добре поєднується з м'ясними стравами.

12. Млинці. Вони символізують сонце. Обов'язково подають до Щедрого столу і готують з різноманітними начинками, такими як м'ясо, варений язик, сир, риба та інше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть рецепт куті на Щедрий вечір. Ми розповіли, як зробити її дуже смачною.