Вербна неділя 2024 в Україні: коли будемо відзначати цього року

Великдень
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Верба та крашанки, фото
Фото: vikna.tv

Вербна неділя належить до дванадесятих свят

Через перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар у вересні 2023 року, багато вірян ставлять собі питання, а коли ж тепер буде Вербна неділя. Щоб ви нічого не пропустили, розповідаємо, на коли випадає святкування у 2024 році. А в іншій нашій статті ви можете дізнатися, як зробити “космічні” крашанки .

Свято Входу Господнього у Єрусалим або ж Вербну неділю традиційно відзначають за тиждень до Великодня. У 2024 році це свято випадає на 28 квітня .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Історія свята

Цим святом християни вшановують важливу подію - в’їзд Ісуса Христа до Єрусалима на віслюку з Віфанії. Тоді віряни вітали Спасителя, встеляючи йому шлях пальмовим гіллям. Оскільки на нашій території пальми не ростуть, замість них в обрядах використовують вербове гілля.

Відразу після Вербної неділі розпочнеться останній тиждень Великого посту, який називають Страсним.

Вхід Господній у Єрусалим, картинка
Фото: dyvensvit.org

Традиції святкування

У Вербну неділю віряни відвідують храм та освячують гілочки верби, яку потім зберігають упродовж року. За народною традицією потрібно злегка побити рідних освяченою вербою: наші предки вірили, що так можна захистити їх від недоброго та забезпечити здоров’ям на весь рік.

А ось чого не варто робити, так це працювати, займатись хатніми справами та рукоділлям. Не влаштовуйте гучних святкувань та поминальних днів. Також не варто відмовляти цього дня у допомозі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також пропонуємо дізнатися, що не можна робити на Великдень. У цій статті зібрали для вас 10 народних прикмет.