Якщо у вас критичні дні, то паску пекти не можна? Пояснюємо, чому в народі у це вірять

Великдень
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Великдень, фото
Фото: freepik.com

Розповідаємо, про дуже дивну заборону, в яку вірили ще наші предки

Ви, напевно, хоча б раз чули забобон, що пекти паску в місячні не можна. Звідки взагалі взялась така "заборона" та чи має вона місце на існування? Розбираємось в нашому матеріалі на Хочу!

Напередодні Великодня багатьох вірян цікавлять різні питання, наприклад, чому в народі досі вірять, що під час критичних днів жінкам краще не пекти паску. Хтось говорить, що пекти паску має лише "чиста господиня в чистій хаті". Інші ж вірять в те, що якщо жінка, у якої місячні, замішує тісто, то воно не підніметься.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Та що думають про це експерти? Етнограф та фольклорист Лілія Мусіхіна говорить , що в деяких регіонах жінки навіть давали місити тісто маленьким дівчаткам, адже вони вважались "чистими та безгрішними":

Раніше господині брались за випікання паски тільки у чистій хаті. Мали бути чистими й самі господині. Тож ті, у яких були місячні, за замішування тіста навіть не брались. Є повір’я, щоправда, регіонального характеру, що хоч трішки тісто має помісити маленька дівчинка.

Варто зауважити, що в давнину наші предки вірили, що жінка під час критичних днів має уникати багатьох занять — садіння рослин, готування їжі та навіть відвідування церкви. Ці заборони ґрунтуються на стереотипах із минулого, коли рівень знань про гігієну був низьким, і небезпечні бактерії могли потрапити до їжі через нечисті руки.

Також слід сказати, що ані в Біблії, ані в інших християнських текстах не йдеться про те, що жінці не можна пекти паску чи ходити до церкви в критичні дні. Сьогодні ці всі забобони втратили свою актуальність.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що синоптики потішили прогнозом погоди на Великдень 2024. За їх словами, навіть вночі буде досить тепло.