Хто не може пекти паски на Великдень і чому: народні заборони

Великдень
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Паска на Великдень, фото
Фото створене ШІ для Хочу!

Цей невеличкий список вас здивує!

Наближається Великдень і всі українські господині вже активно шукають рецепти смачних пасок . Однак хороший рецепт — це ще не запорука того, що все вдасться 🙄 Дуже важливо обрати правильний день для випікання пасочок , а також заздалегідь визначитися, хто саме у вашому домі буде займатися великодньою випічкою. Що про це кажуть народні прикмети — розповідає HOCHU.ua !

Чи можна пекти паску, коли місячні?

Одна із заборон пов’язана з критичними днями. У народі здавна вважається, що в “червоні дні календаря” жінка не повинна пекти паску. Ми вже розповідали, що ця заборона з’явилася не просто так і пов’язана вона насамперед з гігієною. Щоправда, з плином часу все стало набагато краще і тепер ризиків, про які переймалися наші предки, немає. Тож на сьогодні це — не більше, ніж забобон.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чи можна вагітним пекти паску?

Ще один забобон стосується вагітних жінок: раніше також вважалося, що жінкам, які чекають на появу дитини, місити тісто на паску та випікати головний символ Світлого Воскресіння Христового не личить. Чому — достеменно невідомо, пояснення цієї народної заборони знайти дуже складно. Вочевидь, цей забобон з’явився в народі просто через те, що вагітність, як і критичні дні, у деяких людей викликають сум’яття і навіть огиду…

Коли не можна пекти паску на Великдень

Категорично заборонено випікати паски у Страсну п’ятницю. Причина проста: це день, коли відбулося розп’яття Ісуса Христа, тобто день великої жалоби. Вважається, що і тісто не підійде, і на смак паски, спечені в п’ятницю, будуть поганими.

Здавна для випікання пасок передбачено аж 3 дні: середа, четвер та субота. В будь-який з них ви з легкістю напечете багато смачних пасочок до Великодня. Головне — підходити до справи з любов’ю і щирою молитвою на устах🙏❤️ Пам’ятайте, що думати про погане, лихословити, кричати та сваритися під час приготування паски категорично забороняється.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали про Світлий тиждень . Йдеться про період у 7 днів відразу після Воскресіння Хрестового. Як називається кожен із днів Світлого тижня, що потрібно встигнути зробити, а що — категорично забороняється робити в цей період — дізнавайтеся на ХОЧУ!