В будь-який день не вийде: коли цьогоріч треба пекти паску на Великдень

Великдень
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Паски, фото
Фото: rivne1.tv

Страсна п'ятниця - непідходящий день для випікання обрядового хліба

У 2024 році українці святкуватимуть Великдень 5 травня. До настання цього свята протягом Страсного тижня господині печуть великодній хліб . В який день найкраще це робити - розповідаємо далі.

Традиційно обрядову випічку готують у Чистий четвер або Велику суботу - цьогоріч це 2 та 4 травня відповідно. Пекти паски у Страсну п’ятницю (3 травня) заборонено, але є одне “але”: церква не вважає гріхом працювати з тістом після відвідування храму, коли винесуть плащаницю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Та все ж краще утриматися від випікання великоднього хліба у п’ятницю. Цей день вважається найскорботнішим, оскільки тоді розіп’яли Ісуса Христа. До речі, саме цього дня правила Великого посту є найсуворішими: віряни не їдять, допоки не винесуть плащаницю, а після дозволено споживати лише воду та пісний хліб. Про гуляння, забави, сварки, важку фізичну роботу чи хатні справи мова взагалі не йде.

Що “каже” історія

У авторській колонці на Твоє місто, етнографиня Леся Горошко-Погорецька пояснила, звідки виникла традиція випікати паски у четвер.

На це є дві причини. По-перше, у містах є традиція освячувати паски у суботу з полудня, тож до цього часу потрібно встигнути завершити усі справи. По-друге, якби паски не вдались, їх можна перепекти, наприклад, у суботу. Окрім того, раніше пекли багато пасок і часом за один день це було нереально зробити. Також у суботу пекли паски по селах, де люди ішли на всеношну службу і освячували кошики в неділю зранку,
- пояснила Горошко-Погорецька.
Дівчина тримає паску, фото
Фото: tomato.ua

Що цікаво, наші предки діяли точнісінько навпаки й пекли паски саме у п’ятницю. Інші ж дні вони присвячували прибиранню осель.

Є уявлення про те, що в п’ятницю паски не печуть, бо цього дня виносять Плащаницю - це страсна п’ятниця, жалобний день. Кажуть, що цього дня навіть пташка гнізда не в’є. Але багато етнографічних джерел вказують на те, що паски у п’ятницю таки пекли. Упродовж тижня є багато роботи, а п’ятниця - більш спокійний день, коли є час побавитись з тістом,
- додала етнографиня.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, скільки днів святкують в народі Воскресіння Христове. Читайте про це - у цьому матеріалі .