Досі піст чи вже ні? Розповідаємо, чи можна вживати на Вербну неділю непісні страви

Великдень
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Верба, фото
Фото: glavcom.ua

Дізнайтесь, що можна їсти на Вербну неділю 2024

Вербна неділя — остання неділя перед Великоднем, відома у західній традиції як пальмова, а в православній — вербна. Її також відзначають як Вхід Господній в Єрусалим. Чи розповсюджується піст на це свято? Розповідаємо далі.

Історія свята говорить, що цього дня Ісус Христос виїхав з селища Віфанія на віслюку, після воскрешення Лазаря, і вирушив до Єрусалима. Там його зустрів радісний народ, який, вклавши перед Спасителем пальмові гілля, виявив повагу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вербна неділя залежить від Великодня і випадає на шосту неділю Великого посту. У 2024 році це 28 квітня.

Що можна їсти на Вербну неділю?

Вербна неділя припадає на Великий 40-денний піст перед Великоднем, тож є певні обмеження в їжі. Однак церква цього дня послаблює обмеження посту, дозволяючи рибу, а забороняючи м'ясо, яйця та молочні продукти

На святковому столі зазвичай з'являються овочеві салати, рагу з гороху, квасолі, кукурудзи, бобів, сочевиці та каші. Гриби, популярний продукт в пост, використовуються для приготування печені, запіканок, пирогів та інших страв.

Напої на Вербну неділю — це компоти, узвари, а також в малій кількості червоний кагор. Десерти включають фрукти, пісний зефір, варення, мармелад, халву, гіркий шоколад та печиво.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що раніше ми розповідали, як на Вербну неділю освятити вербу вдома. Збережіть собі цю особливу молитву !