Біла ковбаса та торт у вигляді ягняти: що їдять на Паску у різних країнах світу

Великдень
720
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото традиційна великодня випічка в Німеччині
Фото:: burghausen

Традиційні страви на Великдень у різних куточках світу

Незабаром Україна буде відзначати велике для всіх християн свято - Великдень. До цього свята печуть традиційну випічку - паску і у кожної господині свій особливий рецепт, фарбують яйця і святять великодній кошик з продуктами.

У кожній країні традиції до свята подібні, а смаки у кулінарії можуть суттєво відрізнятися. Які найбільш незвичні страви готують у різних куточках світу до Великодня, розповідаємо далі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Німеччина. Тут святкування Великодня починається з четверга, який називають “зелений четвер” і страви на столі також зеленого кольору. У Страсну п'ятницю їдять зазвичай рибу. На неділю готують багато цікавих м'ясних страв: баранину, Бранденбурзьке ягня (Brandenburger Lammfleisch) - нарізана кубиками баранина з цибулею, яку подають із зеленою квасолею та картоплею. На Великдень готують пиріг, рецепт якого схожий на нашу паску, але у формі овальної коси. Також готують торт у вигляді ягняти.

Франція. Готують традиційну пасхальну страву - L'Agneau Pascal (Великоднє ягня) з тіста. Французи полюбляють на свято їсти шоколад, цукерки, шоколадні яйця, а от паски не печуть.

Польща . На Великдень готують багато м’ясних страв, шинку, м’ясо та білу ковбасу запечену в натуральній оболонці. До свята обов'язково готується "бабка" (торт із дріжджового тіста), без начинки, але рекомендується додати не менше 60 яєць. Також завжди печуть мазурок - плоский пиріг готують із різних видів тіста прикрашений мармеладом, шоколадною глазур'ю, сухофруктами та горіхами.

Іспанія. До Великодня печуть Mona de Pascua,  круглий кекс, оздоблений кольоровим пір'ям, шоколадними фігурками, солодкими кульками, горіхами чи меренгами та хорнасо - це іспанська паска, основною складовою якої є сосиски.

Мексика . До свята печуть традиційний хліб капіротаду, схожий на пудинг з начинкою з твердого сиру, сухофруктів і кориці.

Фінляндія. Десерт мяммі з води, рисового борошна, чорної патоки і цедри апельсина - традиційна страва на Великдень. Після охолодження його заливають вершками, молоком чи кремом.

Греція. До Великодня греки випікають печиво під назвою Кулуракія, до складу якого входити гвоздика, кунжут і ваніль.

Нідерланди. Традиційний великодній хліб Керстстол. У дріжджове тісто додають сушені фрукти, родзинки і смородину, лимон і апельсинову цедру, молоко, вершкове масло, цукор, ваніль і корицю.

Мальта. Традиційно до Великодня випікають печиво у формі різних фруктів, тварин, авто, квітів з щільного тіста з мигдальним борошном.

Австрія. Тут великодня випічка схожа на українську паску. В пиріг додають родзинки, курагу, ром, суміш горіхів і корицю.

Великобританія. До свята подають торт з фруктів, який прикрашають 11 кульками з марципана.

Сербія та Угорщина . Великодня випічка тут це пиріг - білий обрядовий хліб особливої форми, випечений із крученого й переплетеного тіста.

Болгарія, Македонія, Румунія, Молдова, Сербія. До Великодня випікають козонак - народний кондитерський виріб.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Італія. До Великодня випікають коломбу - здобний дріжджовий пиріг з цукатами, цедрою або родзинками, прикрашений хрусткою цукровою крихтою і цільним мигдалем, пінсу, шоколадний хліб salame del papa, і схожий на панеттоне пиріг Тоскана, неаполітанський великодній торт – Пастера з пісочним хлібом і начинкою з пшениці в молоці і рікоттою, паску в формі круглого кексу – Тортано.

Швеція . Великодня шведська булочка, яку раніше було заведено їсти тільки раз на рік – в “жирний” вівторок, за день до початку Великого посту. Це невеличка пшенична булочка з кардамоном та начинкою з мигдальної маси, щедро приправлена несолодкими збитими вершками і злегка присипана цукровою пудрою.

Португалія . До Великодня випікають фолар. До складу входить вода, сіль, яйця, пшеничне борошно. Форма і конкретний рецепт відрізняються регіон від регіону так, що десь виходить солодка випічка, а десь – солона. Фолар іноді подають з вареним яйцем, який символічно представляє відродження та Воскресіння.

Україна. Український обрядовий здобний великодній хліб, поширений також у Грузії, Молдові, Румунії та в деяких інших країнах. Випікають кілька пасок різних розмірів, інколи для кожного члена родини, і одну велику для всіх, їх оздоблюють прикрасами з тіста. Для випікання пасок є спеціальні форми – пасківники. Особливим різновидом є сирна паска – спресована у формі обрізаної піраміди, що символізує гріб Господній, та з літерами ХВ.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, у який день потрібно пекти паску. А в який день це робити категорично заборонено.

За матеріалами: tsn , ukrinform , pravda