20 прикладів особистих цінностей, які допоможуть вам знайти свої власні

Особистісний розвиток
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Щодня людина робить міркування, ґрунтуючись на своїх цінностях. Розуміння добра і зла, те, як людина думає, діє і відчуває також залежить від життєвих цінностей. І саме вони допомагають знайти щастя та мету в житті. Але визначити свої цінності складно. Як це зробити? Розбираємось разом із Хочу.

Особисті цінності: від терміна до визначення власних орієнтирів

Особисті цінності - це набір переконань, які розрізняють "хороше" і "погане" у вашій спільноті, культурі чи суспільстві. Вони формують спосіб мислення, який визначає те, що вважаєте ідеальними стандартами поведінки, пояснює betterup.com.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як формуються особисті цінності?

20 прикладів особистих цінностей, які допоможуть вам знайти свої власні - фото №1

Процес формування цінностей починається в дитинстві, коли людина спостерігає за поведінкою навколишній - батьків, братів і сестер, інших родичів, вчителів, друзів, інших авторитетів. Також на розвиток цінностей впливає спільнота, в якій знаходиться людина, релігійні погляди та культурні очікування.

У міру того, як людина дорослішає, вона вирішує, які цінності хотіла б зберегти, а які залишити позаду, щоб збудувати повноцінне життя.

Особисті цінності змінюються та розвиваються у міру навчання та зростання людини. Саме тому важливо зрозуміти власну систему особистих цінностей та регулярно перевіряти себе. Через самоаналіз можна виявити, що певні цінності стримують або шкодять відносинам. Цінності, пов'язані з грошима та статусом, які колись здавалися важливими, можуть перестати приносити користь, якщо кар'єра нагадує нескінченну гонитву, єдиною метою якої є фінансова вигода.

20 прикладів основних цінностей

Визначити особисті цінності легше, якщо знати, які якості цінує суспільство. Наприклад, ось 20 основних загальноприйнятих цінностей. Важливо відзначити — жодна з цих рис не гірша за іншу: всі різні, і в цьому краса індивідуальності.

6 порад для тих, хто хоче визначити власні цінності

20 примеров личных ценностей, которые помогут вам найти свои собственные - фото №1

Відкрийте документ або дістаньте блокнот і спробуйте виконати наступні вправи, щоб знайти те, що вам важливо.

Подумайте про найважливіші моменти в житті

Що зробило ці важливі моменти значущими? З ким ви їх поділили? Коли ви перераховуватимете значні моменти, має з'явитися тема. З'єднайте точки, щоб розкрити основні цінності.

Згадайте моменти, коли ви відчували себе найменш задоволеним

Ця вправа схожа на першу. Але цього разу спробуйте уявити протилежне. Якими були ваші найгірші життєві переживання? Чому вони так сильно тиснуть на вас? Як інші люди поводилися стосовно вас?

Неспівпадаючі цінності можуть викликати у вас почуття незадоволеності, і це не обов'язково повинні бути "погані цінності", такі як нечесність або марнославство. Ви почуватиметеся пригнічено, якщо ваш начальник віддає перевагу рутині, а вам подобаються інновації.

Зверніть увагу на те, які історії вас надихають

Зверніть увагу, чи привертають вашу увагу будь-які статті, чи книги. Шукайте людей, поведінкою яких ви захоплюєтеся чи поважаєте. Подумайте, чому їхні історії відгукуються вам і що це говорить про ваше самовідчуття.

20 прикладів особистих цінностей, які допоможуть вам знайти свої власні - фото №3

З'ясуйте, що вас злить

Ви можете дізнатися багато про свої цінності, звертаючи увагу на те, що вас дратує. Ваші почуття можуть коренитися у суперечності ваших цінностей. Якщо спілкування має вам значення, його відсутність розсердить вас.

Уявіть собі ідеальне середовище

Подумайте про своє робоче місце. Якби ви могли змінити корпоративну культуру, як вона виглядала б? Подумайте про пільги для співробітників, які ви надасте (чи ні), про те, як колеги будуть ставитись один до одного і як люди можуть проводити свій час. Швидше за все, ваш вибір відображатиме цінності, які ви хочете бачити у всіх сферах свого життя.

Перегляньте досягнення, якими ви найбільше пишаєтеся

Ви багато чого зробили у своєму житті. Подумайте про тих, хто наповнює вас гордістю. Тут ви можете побачити деякі збіги з найбільш значущими моментами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли ви житимете відповідно до своїх цінностей, то помітите, що все стане легше. Це покращить емоційне здоров'я, допомагаючи почуватися спокійніше.

Раніше ми публікували 20 цитат Дейла Карнегі , які змінять ваш погляд на життя. Ну чи хоча б змусять задуматися про щось важливе лише для вас.