Як написати книгу без синдрому самозванця. Поради від письменниці Оксенії Бурлаки

Особистісний розвиток
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

“У мене немає таланту”, “Я не знаю, з чого почати”, “Який з мене письменник”, “Замало книг прочитано, щоб писати свою”, “Треба закінчити курс, або університет, щоб почати писати”, “Знамениті письменники он які талановиті, куди мені до них”...  Знайомі фрази?

Оксенія Бурлака

Оксенія Бурлака

Письменниця, гострайтер та літературний коуч

В нашому великому світі живуть мільйони талановитих людей, які хотіли б писати прозу, вірші, оповідання, сценарії, але вони настільки сумніваються у своєму таланті, що відкладають мрію на потім і врешті решт відмовляються від неї. “Синдром самозванця” створює відчуття власної меншовартості і нам постійно здається, що ми гірші за інших, що нам ніколи не створити щось особливе. Але я впевнена, що ніхто у цьому світі не має права оцінювати ширину, глибину чи вагу нашого таланту. Звісно, у кожного з нас свої здібності, але я впевнена, що якщо є тяжіння до творчості і хочеться писати ─ то це величезний злочин відмовляти собі.

Зізнаюся, історія про дитячу мрію і зневіру дорослому житті дуже близька мені, тому кожного разу, коли я бачу людей, які усім серцем хочуть писати, але бояться і відмовляються від цієї насолоди ─ мені хочеться їх обійняти і сказати: “Я вірю у тебе, пиши. Якщо треба, я допоможу”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Люди замикають перед собою двері у світ літературної творчості, тому що немає освіти, досвіду, впевненості. Вони мають своїх кумирів, звісно надихаються ними, але також проводять паралелі, порівнюють, заздалегідь погоджуючись із хибною думкою, що ніколи не досягнуть рівня професіонала. Але хіба можна себе знецінювати? Хіба це справедливо? За мрію треба боротися. Літературна творчість ─ це мистецтво і йому треба вчитися. Але якщо є тяжіння, талант і бажання розвиватися ─ усе вийде.

Можливо у дитинстві хтось критикував вас, тому ви самі занадто строгі до себе? Можливо був травматичний досвід? Правда у тому, що кожен письменник унікальний і ніколи в житті не буде такого самого. Хтось буде вищим або нижчим за рейтингом. Але це лише цифри. Коли мова йде про творчість, цифри відходять на другий план. Процес так само важливий як і результат.

Моя філософія проста: якщо у книги буде принаймні один читач ─ її варто написати.

Як написати книгу без синдрому самозванця. Поради від письменниці Оксенії Бурлаки - фото №2

Писати потрібно не заради слави, не заради похвали редактора, батьків, вчителів чи друзів. Якщо творчість ─ це поклик душі, навіщо себе стримувати і шукати відмовки? Можливо ваша майбутня книга і не стане бестселером, але ж вона ощасливить вас і ваших читачів.

Зараз існує безліч можливостей, щоб здобути потрібні знання. Є купа книг, курсів, подкастів, де можна знайти відповіді на важливі питання.

Але найважливіше ─ просто писати. З кожною новою сторінкою ви бачитимете свій мікро прогрес. Шлях до першої книги буде непростий, але захоплюючий. Були часи, коли я теж не вірила в себе, сумнівалася, відкладала на потім, боялася критики і осуду.

Але зараз я маю значні успіхи у своїй літературній кар'єрі. У наступному році вийде два рукописи у видавництвах: “КСД”, а також “Академія”. Паралельно я працюю копірайтером, а ще допомагаю іншим людям писати їх книги, надаючи послуги гострайтера та літературного коуча.

Мою історію шляху до мрії можете подивитися у відео нижче. А також запрошую вас у свій інстаграм : будемо надихати один одного.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сьогодні я також хочу дати вам декілька ефективних порад, які допоможуть позбутися страху і почати писати:

✔ Все починається з ідеї. Перш ніж чорнило потрапить на папір (або пальці потраплять на клавіатуру), приділіть час мозковому штурму та окресліть свої ідеї. Почніть з чіткого розуміння для кого ви писатимете, хто ваша цільова аудиторія. Визначте жанр, який вам близький. Погляньте на власну колекцію книжок, який жанр в ній переважає? Скоріш за все він вам близький.

✔ Сила кожної книги в яскравих головних героях. Створіть унікальних персонажів, яскравих, неординарних, вражаючих. Не забувайте, що в кожній історії є герой і антигерой, які під час взаємодії змінюватимуть один одного. Антигерой теж має бути крутий.

✔ Динамічний сюжет. Продумайте усі ключові події на шляху до кульмінації книги. Дивуйте читача неочікуваними поворотами. Викликайте своєю історією різноманітні емоції.

✔ Читайте книги як письменник, аналізуючи деталі, стиль і майстерність автора. Звертайте увагу на те, що і як "працює" в книгах, а що ні. Вивчайте структуру та стиль написання. Підкреслюйте деталі.

✔ Дивіться фільми, як письменник. Заведіть блокнот, у якому прописуйте важливі усвідомлення. Рей Бредбері радив людям, які хочуть стати письменниками, дивитися багато фільмів, особливо старих. Фільм ─ це спосіб дізнатися всю історію за дві години. Кожна нова історія може надихнути нас і наштовхнути на нові ідеї для власної творчості.

✔ Організуйте для себе послідовний порядок письма. Встановіть комфортний графік написання та дотримуйтесь його. Послідовність є ключовою. Навіть якщо це лише година на день, регулярні заняття з письма допомагають підтримувати імпульс.

✔ Не будьте занадто строгими до себе. Не дозволяйте перфекціонізму стати на перешкоді у вашого прогресу. Ваша перша чернетка не обов’язково має бути бездоганною. Дозвольте тексту стати течією. Те що вийде ─ опрацюється пізніше.

✔ Дайте тексту час достигнути. Коли перша чернетка буде завершена, утримайтеся від бажання відразу зануритися в редагування. Зробіть паузу. Вона освіжить ваше око і дасть змогу поглянути на власний текст під новим кутом.

✔ Просіть про фідбек.  Поділіться своєю роботою з бета-читачами або групами авторів. Конструктивна критика є безцінною для виявлення сліпих плям і покращення вашого рукопису.

✔ Не бійтеся критики . Не бійтеся розповідати свою історію. Навіть якщо у книги буде один читач, вона варта того, щоб працювати над нею. Головне, щоб це приносило вам задоволення.

Ідея, яка працюватиме для всіх ─ написати книгу про свій рід. Свою історію, історію батьків, дідусів і бабусь. Така книга стане здобутком і цінністю для наступних поколінь. Зараз це як ніколи важливо.

Кожен автор унікальний. Виражайте свій унікальний голос і не бійтеся бути собою. Пам’ятайте, ваша перша книга ─ це подорож до самопізнання та творчості. Прийміть процес, вчіться на кожному кроці, і, найголовніше, насолоджуйтеся письменницькою пригодою.

Як написати книгу без синдрому самозванця. Поради від письменниці Оксенії Бурлаки - фото №3

Наостанок дам 10 конкретних порад, як подолати синдром самозванця:

  1. Не порівнюйте себе з іншими авторами.

  2. Пишіть регулярно, навіть якщо немає натхнення.

  3. Приймайте конструктивну критику.

  4. Не бійтеся ділитися своєю творчістю.

  5. Пам'ятайте, що навіть досвідчені автори починали з нуля.

  6. Спрямовуйте свою увагу на процес, а не на результат.

  7. Вчіться на помилках, а не карайте себе за них.

  8. Не соромтеся редагувати свій текст.

  9. Визнавайте свої досягнення, навіть якщо вони незначні.

  10. ВІРТЕ В СЕБЕ ТА СВОЮ ІСТОРІЮ.

Якщо ви мрієте написати книгу, але не можете наважитись почати ─ ви завжди можете звернутися до літературного коуча, який допоможе організувати процес і мотивувати вас до написання і роботи з книгою.

Бажаю успіхів у взаємодії з музою! Вірю у вас.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Автор: Оксенія Бурлака