Час іти в терапію: 6 ознак того, що варто піти до психолога

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Як зрозуміти, що потрібно йти до психолога? Психологічні проблеми можуть виникнути з багатьох причин і важливо розуміти, що не всі можна вирішити самостійно.

Як зрозуміти що час звернутися до психолога: список ознак

Життя рідко обходиться без проблем. Однак є такі, які можуть бути такими, що настільки вибивають з колії, що здається неможливим рухатися далі. Видання healthline.com назвало ознаки, що настав час йти до психолога.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Втрата

Смерть — неминуча частина життя, але від цього не легше впоратися. Кожен переживає втрату близького — чи то батько, чи домашня тварина — по-різному. Скорбота як відкрито, так і в приватному порядку є звичайним явищем, але уникнення реальності втрати може призвести до більш тривалих та затяжних проблем.

Психолог може допомогти знайти відповідні способи впоратися зі смертю ближнього.

Стрес і тривога

Певні аспекти життя викликають стрес, і багато ситуацій — від співбесіди до проблем у відносинах — можуть викликати в людини занепокоєння.

Стрес і тривога, якщо їх ігнорувати, можуть призвести до соціальної ізоляції, депресії та багатьох інших проблем. Психолог може допомогти впоратися з ними, а також знайти джерело чи причину проблем, а також відповідні способи їх подолання.

Час іти в терапію: 6 ознак того, що варто піти до психолога - фото №1

Депресія

Непереборне почуття безпорадності чи безнадійності є частою ознакою депресії. Хоча деякі люди вважають, що з депресії можна просто вирватися, це трапляється рідко.

Депресія - поширений психічний розлад, при якому люди втрачають інтерес до життя, відчувають втому і часто відчувають труднощі з керуванням своїми емоціями.

Психологи можуть допомогти знайти джерело депресії - часто це перший крок до покращення самопочуття, а також допомогти впоратися з негативними думками.

Фобії

Незвичайні та необґрунтовані страхи можуть створити серйозні проблеми у житті. Наприклад, ситофобія (страх їжі) може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Досвідчений психолог може допомогти почати долати свої страхи, щоб людина могла жити без поліфобії (побоювання багатьох речей) або фобофобії (побоювання страху).

Проблеми в сім'ї та стосунках

Відносини, чи то сімейні, особисті чи робочі, мають свої злети та падіння. І навіть найкращі стосунки можуть бути джерелом стресу та проблем. Робота з психологом допомогти розібратися із цим.

Шкідливі звички

Шкідливі звички ще одна причина, коли звертатися до психолога варто. Деякі нездорові звички, такі як куріння, вживання алкоголю та наркотиків, часто є способом уникнути реальності. Психолог допоможе розібратися з причинами цих уподобань і позбутися їх.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

І якщо з питанням "Як зрозуміти, що тобі треба до психолога?" ми, здається, зверталися, то про те, як вибрати фахівця також варто подумати. Важливо, щоб психолог мав профільну освіту, підтверджену дипломом. І не менш важливо, щоб між пацієнтом та психологом зародилася довіра.

Раніше ми писали, як повернути мотивацію . Існує багато способів знову захотіти щось робити. І один із них, до речі, — похід до психолога.